SAD su objavile kako će otpremiti tim stručnjaka za katastrofe za pomoć Ekvadoru koji je u subotu pogodio snažan potres, a u kojem je poginulo najmanje 413 osoba, prenosi 24sata.hr

"Vlada Ekvadora prihvatila je ponudu Sjedinjenih država za pomoć spasilačkim snagama", izjavili su dužnosnici USAID-a dodavši kako će stručnjaci pomoći Vladi u procjeni štete i utvrđivanju humanitarnih potreba, kao i u analizi situacije na terenu.

Dužnosnici su također rekli kako će mali tim za potporu također raditi sa UN-ovim timom za koordinaciju koji pomaže Ekvadoru koordinirati međunarodnu spasilačku pomoć.

Šatorsko naselje podiže se na stadionu za zbrinjavanje ozlijeđenih i distribuciju vode, hrane, pokrivača i drugih potrepština.

Nekih 230 naknadnih udara potreslo je preživjele koji su i dalje na ulicama strahujući hoće li se potpuno srušiti njihove napuknute kuće.

Koristeći prirodnu katastrofu, oko 130 zatvorenika pobjeglo je iz kaznionice El Rodeo u Portoviejou. Više od 35 zatvorenika je uhvaćeno, objavile su vlasti u nedjelju navečer.

Oko 13.000 pripadnika sigurnosnih snaga mobilizirano je da održe red.

Podsjetimo potres jakosti 7,8 pogodio je obalu Tihog oceana u subotu a osjetio se i oko Ekvadora koji ima 16 milijuna stanovnika izazvaši paniku.

Vlasti su pozvale stanovnike obalnih područja na evakuaciju zbog straha od plimnog vala. Prestrašeni stanovnici izašli su na ulice glavnog grada Quita, udaljenog stotine kilometara od epicentra potresa koji je pogodio obalno područje. Potres je zabilježen na dubini od 20 kilometara i osjetio se širom zemlje.

To je najsmrtonosniji potres od ožujka 1987. godine kada je potres 7,2 magnitude ubio 1000 ljudi, prema USGS.

Potres u Ekvadoru dogodio se nakon dva velika i smrtonosna potresa koji su od četvrtka pogodili Japan. Obje su zemlje smještene na seizmički aktivnom "vatrenom prstenu" u Pacifiku, no američki geofizički institut smatra da potresi na dva tako udaljena područja vjerojatno nisu povezani.