Državni ministar komunikacija i prometa Slavko Matanović, zamjenik ministrice obrane Emir Suljagić i potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović, jedini su članovi Demokratske fronte koji su, godinu dana poslije izbora, još uvijek na vlasti. Nakon što su njihove stranačke kolege u posljednjih petnaestak dana po hitnoj proceduri ostali bez funkcija u županijskim vladama i skupštinama, smjena Matanovića i Suljagića najavljena je za 10. prosinca, na idućoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH.

Povlačenjem dvojice (do)ministara iz Vijeća ministara Demokratska fronta će i definitivno preseliti u opoziciju, zajedno sa doskorašnjim stranačkim kolegama iz SDP-a, iako su prema broju osvojenih glasova treća stranka po snazi u Federaciji BiH. Neslavni je završetak kratkotrajne vladavine DF-a, međutim, bio posve očekivan, poslije više krupnih političkih promašaja, diletantskih poteza i očevidnog nesnalaženja spram neuporedivo perfidnijih koalicijskih saveznika iz SDA, koji su najpoželjnijeg partnera u vlasti Željka Komšića začas zamijenili za Fahrudina Radončića, piše Slobodna Bosna.

Iako je predsjednik DF-a Željko Komšić, komentirajući na konferenciji za novinare prošlog vikenda još neobjavljenu odluku Ustavnog suda Federacije BiH, kojom je Uredba federalne Vlade o upravljanju javnim poduzećima proglašena neustavnom, pokušao opravdati ranije ishitrene odluke njegovih stranačkih kolega, činjenica je kako su upravo ostavke pojedinih ministara dovele do prvih unutarstranačkih trzavica, danas već ozbiljnih sukoba.

Nakon što su na inicijativu bivšeg federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Reufa Bajrovića, svi ministri iz DF-a u Vladi Federacije BiH podnijeli ostavke, tražeći od partnera iz SDA-a povlačenje sporne Uredbe, dio članova stranke usprotivio se tvrdoj, ultimativnoj politici, koja je neminovno vodila do raskida koalicije.

Na jednoj su se strani našli Reuf Bajrović i Emir Suljagić, koje su pojedine stranačke kolege ispotiha optuživale da su se stavili u službu tajkunskih lobija (Marijana Primorca iz Širokog Brijega i Bakira Alispahića iz Sarajeva), a na drugoj glavni tajnik stranke i izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sifet Podžić i njemu bliski članovi kojima se, opet, prigovarali da su bliski SDA. U dobrim političkim, ali i privatnim relacijama s kadrovima SDA, pored Sifeta Podžića, su i zastupnica u Parlamentu BiH Hanka Vajzović, bivši federalni ministar rada i socijalne politike Milan Mandilović i ovoga tjedna smijenjena ministrica rada i socijalne politike u Vladi Sarajevske županije Karolina Karačić. U sredini se, opet, našao predsjednik stranke Željko Komšić koji je, kako se čini, sve do Prvog stranačkog kongresa pokušavao balansirati između dvije unutarstranačke struje, kada su članovi stranke sami odabrali nove čelnike.

Nakon što je završen izbor novog stranačkog vodstva, pokazalo se kako Emir Suljagić i Reuf Bajrović nisu ni na jednoj rukovodnoj poziciji, nego su, zajedno s dvadesetak ostalih članova, imenovani u Predsjedništvo DF-a. Podsjetimo, također, da su Suljagić i Bajrović, prije samo godinu dana, bili najbliži Komšićevi suradnici - prvi je na preporuku stranačkog šefa kandidiran za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, drugom je dato na upravljanje najvažnije ministarstvo u federalnoj Vladi. Nakon svih događanja, sada se dvojac okrenuo protiv Podžića, ali i Željka Komšića.

Istodobno je Sifet Podžić zadržao mjesto glavnog tajnika stranke, Samer Rešidat je jedan od potpredsjednika DF-a, a Milan Mandilović je među četiri zamjenika predsjednika Glavnog odbora Gorana Bulajića, doskora ministra prostornog uređenja u Vladi Zeničko-dobojske županije.