Državna ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac pozvala je, na Međunarodni dan borbe protiv rasizma i diskriminacije, sve u Bosni i Hercegovini da se istinski i odlučno posvete borbi protiv svih vidova diskriminacije, u cilju izgradnje društva jednakih mogućnosti u kojem je poštivanje međunarodnih i evropskih standarda praksa, a ne izuzetak.

- Za nas u Bosni i Hercegovini prilika je to da se podsjetimo vrijednosti tolerancije i suživota i demokratskih vrijednosti, ali i važnosti efikasnije primjene standarda koje smo preuzeli u okviru Međunarodne konvencije o eliminaciji svih oblika rasne diskriminacije (CERD) te da od svih institucija i organizacija osiguramo poštivanja preporuka Europske komisije o eliminaciji rasne i svih oblika diskriminacije (ECRI) posebno u kontekstu procesa europskih integracija - navodi se u priopćenju za javnost Ministarstva.

U skladu s preporukama tijela UN-a i Europske unije, primarni zadatak vlasti Bosne i Hercegovine je da se što prije riješi problem aktivnog i pasivnog biračkog prava u skladu s presudama Europskog suda za ljudska prava, završi održiv povratak izbjeglih i raseljenih osoba, uspostavi efikasan mehanizam za sprječavanje govora mržnje, ukinu diskriminacija i segregacija u obrazovanju, poboljša socioekonomski položaj Roma, azilanata i osoba pod supsidijarnom zaštitom, poboljša zaštita LGBT osoba i osigura jačanje kapaciteta Institucije ombudsmena za ljudska prava te poboljša promocija ljudskih prava i aktivnosti na planu borbe protiv svih vidova diskriminacije.

Rasna ili bilo koja druga pripadnost ne smije biti osnova od koje će ovisiti društveni položaj pojedinca. Upravo na tome se temelji princip jednakosti svih i osnova je borbe protiv svih vidova diskriminacije.

Rasizam je često ukorijenjen u strahu od nepoznatog, različitosti, od drugog i drugačijeg. Ne može se, ni na koji način, opravdati ili tolerirati kao nešto što se događa nekome drugom i, nažalost, nijedno društvo nije imuno na to.

Obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv rasizma i diskriminacije (21. ožujak) podsjetnik je na temeljne vrijednosti Povelje Ujedinjenih naroda i Opće deklaracije o ljudskim pravima, kojima se garantira ljudsko pravo na dostojanstveni život, život bez rasizma i diskriminacije.