Vladin povjerenik za Agrokor Ante Ramljak dao je ekskluzivni intervju N1 televiziji u emisiji Točka na tjedan.

"Pad prometa Konzuma je 10,8 posto", rekao je Ante Ramljak za N1 televiziju. "U tom dijelu je pad prometa u prvih pet mjeseci manji nego što je bilo tko očekivao, a isto tako tvrdim da sada kada budemo financirali novu robu i zalihe Konzuma, kada do kraja popunimo dućane, da će Konzum uhvatiti taj rast prihoda i da će do kraja godine prema mom planu, ja bih bio zadovoljan, da posluje s nulom nakon svega i mislim da je to moguće ostvariti", rekao je Ramljak.

Ranije je bilo neslužbenih procjena da je Konzumu promet pao i do 20%, a Ramljak je spominjao brojke od 12 do 13 posto. 

Znači li to gašenje neprofitabilnih dućana, ima li viška radnika?

"U ovom trenutku ne mogu točno reći stanje profitabilnosti svih dućana, sigurno ima neprofitablnih ali ne bih govorio o postocima. Siguran sam da ćemo do kraja ljeta, nakon svih analiza, krenuti u implementaciju tog restrukturiranja, zatvaranje određenog broja dućana i zbog toga sam uvjeren da će Konzum do kraja godine poslovati pozitivno i da će imati operativnu dobit i da će on biti naš 'flagship', kako se kaže, u nagodbi s vjerovnicima", rekao je Ante Ramljak.

Posljednji podaci državnih statističara potvrdili su da hrvatski građani i ove godine u trgovinama troše više nego lani, što predstavlja ogroman problem Konzumu i Agrokoru. Prema izvornim podacima, u prva tri mjeseca promet od trgovine na malo nominalno je bio 5,8 posto veći nago lani, dok kalendarski prilagođeni sugeriraju povećanje od 7,9 posto nominalno odnosno 5,8 posto realno. Tolike godišnje stope rasta, doduše, u manjoj su mjeri rezultat povećanja potrošnje u supermarketima odnosno u kategoriji "nespecijaliziranih prodavaonica pretežito živežnim namirnicama". 

U ukupnom prometu ona participira više od 36 posto, a u prvom se kvartalu bilježi nominalni porast prometa od 0,9 posto. No, zbog krize Agrokora najveći igrač na domaćem maloprodajnom tržištu bilježi nemali pad prometa pa su njegovi konkurenti profitirali po obje osnove. U Lidlu, Kauflandu, Sparu, Metrou, ne žele govoriti o stopama rasta prometa i tržišnih udjela, broju novih domaćih dobavljača ili širenju suradnje s postojećima.  Nešto malo brojki pristali su otkriti tek iz Metro Cash & Carry Hrvatska.

"Drugu godinu zaredom tvrtka je ostvarila dvoznamenkast rast prodaje u HoReCa segmentu, a trend rasta prometa u HoReCa kanalu nastavlja se i u razdoblju od siječnja do travnja ove godine te iznosi 15 posto", ističu te dodaju kako Metro surađuje s 95 posto svih restorana i hotela u Hrvatskoj.

"Prema podacima kojima raspolažemo, Metro kroz devet veleprodajnih centara i uslugu dostave zadovoljava 1/5 potreba svih HoReCa kupaca u Hrvatskoj", ističu.