Općina Prozor-Rama je od 2011. godine ušla u projekt podrške podizanju i uzgoju malina. U suradnji sa UNDP-iom  kroz projekt “Lanci vrijednosti jagodičastog voća” je 2011. godine zasađeno 6,6 hektara malinjaka za 45 obiteljskih korisnika. Projekt je nastavljen i u 2013. godini kada je malinama zasađeno 4 hektara s 27 korisnika.

Znatni prihod

U 2014. godini u suradnji sa Regionalnom razvojnom agencijom za Hercegovinu – REDAH i Deutsche Geselchaft fur Internationale Zusammenarbeit GmbH – GiZ omogućuje se zasađivanje 1,2 hektara od čega je 0,8 hektara malina, a 0,4 hektara kupina za 6 obiteljskih korisnika.  Ove godine u općini Prozor-Rama je, zajedno sa Ekološkom udrugom poljoprivrednih i prehrambenih proizvođača “EKO PLOD”,  te u suradnji sa REDAH-om i Uredom za koordinaciju projekta-PCU pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u okviru IFAD-ovog projekta “Poboljšanje životnih uvjeta na selu”, zasađeno 4,29 hektara za 23 korisnika. Također kroz IFAD-ov projekt za jesenju sadnu prijavilo se 31 korisnik i planira se podići još novih  3,01 hektara maline. Od 2011. godine  zasađeno je 16,09 hektara jagodičastog voća, uglavnom malina u čemu je mali postotak kupina. Malinjake je podigao 101 obiteljski korisnik. Time su omogućeni znatni prihodi obiteljskim gospodarstvima.

Šef odsjeka za razvoj, poduzetništvo, obrt, poljoprivredu i turizam Stipo Čuljak je izjavio kako je u realizaciji zasada malinjaka kroz projekt UNDP-a općina sudjelovala sa 30 posto sredstava kroz sadni materijal, sustav za navodnjavanje, analizu zemljišta i savjetodavne usluge. “Donator je osigurao 50 posto, a korisnik 20 posto, a uglavnom kroz radove, priprema zemljišta, đubrivo i  sadnju”, kaže Čuljak.

Zapošljavanje i razvoj

Kroz projekt, a u suradnji sa GIZ-om, općina je financirala sustav za navodnjavanje, analizu zemlje i savjetodavne usluga.GIZ je financirao nabavku 40 posto sadnica maline i kupine, a korisnik je sam sufinancirao preostalih 60 posto sadnica koje su ponuđene korisnicima u vidu robne pozajmice pod uvjetom povrata na razdoblje od 3 godine, a povrat zaduženja je moguć ili u novcu ili u plodovima.

IFAD-ovo projekt “Poboljšanje životnih uvjeta na selu (RLDP)” općina  je također podržala i financirala sustav za navodnjavanje, analizu zemlje i dio savjetodavnih usluga. IFAD nabavku 30 posto vrijednosti za sadnice jagodičastog voća. Korisnici su  sufinancirali preostalih 70 posto vrijednosti sadnica koje su ponuđene korisnicima u vidu robne pozajmice pod uvjetom povrata na razdoblje od 3 godine uz jednu godinu čekanja, osim za sortu maline “polka”.

Ovo je samo jedan od načina kako općina potiče zapošljavanje i razvoj. Zasađeno je ukupno 16,09 ha na kojima je godišnji prinos na području općine po jednom hektaru u optimalnim uvjetima minimalno 14 tisuća kilograma. Prosječna otkupna cijena malina po kilogramu je 3,3 do 3,5 marke, tako da se po jednom hektaru dobije minimalni iznos od  46,2 tisuća maraka, što nadalje znači da ostvareni prihodi na području općine kroz maline za samo jednu godinu iznose 743.358 maraka što je zaista veliki iznos. (Dnevni list)