Misteriozni radioaktivni oblak, koji se prije nekoliko dana nadvio nad sjeverom Europe, zabrinuo je stanovništvo Starog kontinenta, a ono što je najviše zabrinulo ne samo stanovništvo zemalja Starog kontinenta već i stručnjake jeste što se nije mogao naći izvor štetnih materija koje "plove" nebom.

Iako stručnjaci i dalje ne mogu utvrditi podrijetlo zračenja, prema dosadašnjim informacijama, ono nije iz farmaceutske industrije, već najvjerojatnije s nekog nuklearnog reaktora ili od radioaktivnog goriva, piše Avaz.ba.

Nuklearni reaktor ili radioaktivno gorivo

- Ako se kojim slučajem i dogodila eksplozija u nekoj od europskih laboratorija u kojem se proizvodi supstance sa jodom J-131, to bi bila tako mala količina radijacije da ne bi bila zabilježena ni na lokalnoj razini.

Podsjetimo, J-131 je detektiran u tragovima u atmosferi nad Finskom, Norveškom, Njemačkom, Poljskom, Češkom, Francuskom i Španjolskom..

Razina radijacije u tim zemljama je sada u granicama normale i nema opasnosti po ljudsko zdravlje. Povodom svega, priopćenjem se oglasila i Državna regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost Bosne i Hercegovine.

Kako navode, Bosna i Hercegovina nije ugrožena oblakom radioaktivnog otpada koji se ovih dana nadvio nad sjeverom Europe. U priopćenju se također navodi kako u BiH postoji sustav za ranu najavu radiološkog ili nuklearnog incidenta, koji vrši mjerenja brzine doze zračenja u zraku.

- Predmetni sustavi se koriste i u okviru provođenja Programa nadzora radioaktivnosti u okolišu. Prema trenutno raspoloživim podacima ovaj sustav nije detektirao povećanje zračenja u zraku, priopćeno je.