U Mostaru je u srijedu predstavljen certifikat "Hercegovački med sa zaštićenim imenom podrijetla". Radi se o višegodišnjem projektu Udruge pčelara "Matica" i Agronomsko i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru čiji je cilj zaštititi i izdvojiti posebnost hercegovačkog meda.

''U pet-šest godina koliko se vodi ovaj projekt, analizama smo utvrdili da med iz Hercegovine, zahvaljujući tlu, klimi, vjetru, ima povećan sadržaj željeza i mangana, a u njemu nema opasnih supstanci poput olova ili žive'' kazao je profesor na Agronomskom i prehrambeno-tehnološkom fakultetu i voditelj projekta Jozo Bagarić.

Dodao je kako je ono što pravi hercegovački med izdvaja od patvorenih proizvoda koji se nalaze na tržištu prisustvo određene količine reducirajućih šećera i saharoze.

Svi pčelari, čiji proizvod prođe laboratorijsku kontrolu i zadovolji propise pravilnika Udruge pčelara "Matica", moći će dobiti certifikat "Hercegovački med", a taj certifikat trebao bi im pomoći pri plasmanu meda na tržište.

''Oni će moći ostvariti višu cijenu, a nadamo se da ćemo na ovaj način ući i u velike trgovačke lance, gdje će kvaliteta biti prepoznata i odvojena od onih pomalo sumnjivih proizvoda koji se nalaze na tržištu'' dodao je profesor Bagarić.

Po riječima predsjednika Udruge pčelara "Matica" Borasa Kvesića, certifikat će značiti puno za sve pčelare u Hercegovini, ali i za potrošače.

''Kada kupac uzme teglu s markicom "Hercegovački med" on će znati da je to pravi izvorni hercegovački med. Time ćemo moći doći do kupaca i formirati poštenu cijenu što je sada nemoguće u uvjetima kada na tržištu vladaju patvoreni medovi'' istaknuo je Kvesić.

''U sklopu ovog projekta početkom sljedeće godine Mostar će dobiti i laboratorij za analizu meda koji će djelovati u okviru Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta'', kazala je dekanica tog fakulteta Danijela Petrović.

bljesak.info