U vrijeme dok je službovao u Buenos Airesu, papa Franjo se s velikom strašću posvećivao kuhanju. Bio je pod utjecajem tradicije iz talijanskog Pijemonta (pokrajina čiji je glavni grad Torino), odakle potječe njegova obitelj, tako da je Jorge Bergoglio prije svoga imenovanja za poglavara rimokatoličke crkve rado kuhao za sebe i svoje prijatelje.

Papinim kulinarskim vještinama posvećena je i knjiga "Chef Francis", autora Roberta Alberghettija, inače biografa pape Franje.

Knjiga koja je nekom vrstom ''gastronomskog životopisa" pape Franje, trebala bi se pojaviti idućeg proljeća, a njezino predstavljanje planirano je na Sajmu knjige u Frankfurtu, piše milanski dnevni list Il Giornale. Nakladnik knjige je milanski Mondadori, u vlasništvu bivšeg talijanskog premijera i tajkuna Silvija Berlusconija.

Kako piše Il Giornale, ova knjiga nije zbirka recepata nego traganje, odnosno svojevrsno putovanje kojim se žele otkriti veze pape i kulinarstva. U knjizi se nalaze i fotografije pape Franje u kuhinjskim ambijentima.

Kao mladić, još dok je na institutu Hipolito Yrigoyen u Buenos Airesu studirao kemijski inženjering, Jorge Bergoglio je pokazivao sklonost prema zdravoj, tradicionalnoj ishrani.

Knjiga otkriva kako su djed i baka pape Franje, prije njihova iseljenja u Argentinu 1929. godine, u mjestu Asti u Pijemontu vodili jedan restoran.

Omiljeni specijaliteti u kojima papa Franjo uživa i koje voli kuhati su tradicionalno jelo "Bagna Cauda", vrsta fondi, u kojem se sirovo povrće umače u topli umak od maslinovog ulja, srdela i češnjaka. Također su mu omiljene i punjene lignje, bijela riža s lukom i parmezanom, kao i pileći specijaliteti, koje Papa voli pripremati.