Iz ovog pokreta naveli su da prosvjed organiziraju 'zbog očite namjere vodstva ove susjedne države da politiku međudržavnih odnosa sa BiH gradi na principima i ciljevima politike Franje Tuđmana iz razdoblja 1991.-1995. godine'.

"Bošnjački pokret posjeća predsjednicu Hrvatske da je zbog zločinačke politike Franje Tuđmana, Gojka Šuška i drugih pravovaljanom presudom Haaškog tribunala potvrđena agresija Hrvatske na BiH i pokušaj da podijeli našu državu a teritorije BiH tada okupirane od vojske Republike Hrvatske pripoji tzv. velikoj Hrvatskoj državi.

U istoj presudi Haaškog tribunala za ratne zločine do tada preživjela šestorka vodstva HDZ Hrvatske i BiH osuđena je na preko 110 godina zatvora zbog udruženog zločinačkog pothvata, najtežih oblika ratnih zločina i masovnog protjerivanja pripadnika bošnjačkog naroda i pokušaja srpsko-hrvatske podjele Republike BiH tada već međunarodno priznate i nezavisne države i članice UN", priopćeno je iz Bošnjačkog pokreta.

Bošnjački pokret u priopćenju govori predsjednici Republike Hrvatske da su 'predstavnici HDZ BiH pod direktnom sugestijom HDZ Hrvatske kao vladajuće stranke u više navrata svojim političkim djelovanjem-glasovanjem u institucijama države BiH, sprečavali ili otvoreno opstruirali proces uključivanja države BiH u NATO,i time poticali i omogućavali jačanje ruskog političkog utjecaja i sprečavanja euroatlanskog puta BiH.'

Prosvjedno okupljanje, simbolično 22 građanina, održat će se sa sloganom "NE tuđmanizaciji BiH i STOP "ruskoj čizmi" u BiH 22 godine poslije Daytona". Tijekom ovog okupljanja, bit će predano i pismo Veleposlanstvu  Republike Hrvatske upućeno predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović i cjelokupnoj javnosti susjedne države Hrvatske.

Dnevnik.ba