Ruski vojni zrakoplovi pogodili su mete Islamske države u sirijskom gradu Palmiri i sjevernoj provinciji Alep, tvrdi sirijska državna televizija, prenoseći vojne izvore.

U zračnom udaru navodno je uništeno 20 vozila i tri skladišta oružja u Palmiri. U Alepu, rusko zrakoplovstvo gađalo je gradove Al-Bab i Deir Hafer, istočno od vojnog aerodroma koji se trenutno nalazi pod opsadom ISIL-ovih boraca, prenosi Jutarnji list.

Islamska država osvojila je Palmiru u svibnju, zajedno s antičkim dijelom grada čije su građevine starije od 2000 godina. Od tada su već uništili brojne UNESCO-ve spomenike kulture, a u nedjelju su razorili slavoluk pobjede, jednu od najcjenjenijih starina u tom gradu.

Iako je podatke o napadu na položaje iznijela državna televizija, a ponovili su ih i državni mediji u Libanonu, koji podržava režim sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, dio podataka su potvrdile i neovisne humanitarne skupine.

Sirijska promatračnica ljudskih prava, nevladina udruga sa sjedištem u Velikoj Britaniji, potvrdila je da su zračni udari izvedeni tokom noći na području Palmire, te da je u njima ubijeno najmanje 15 boraca islamske države i ranjeno nekoliko desetaka.