Ruska  vladajuća stranka Jedinstvena Rusija veliki je pobjednik parlamentarnih izbora održanih u nedjelju sa 44,5 posto glasova birača, pokazuje izlazna anketa instituta VCIOM.

Jedinstvena Rusija, stranka predsjednika Vladimira Putina, osvojila je 49 posto na prošlim parlamentarnim izborima 2011. Na nedjeljnim izborima je ostvarila bolji rezultat od LDPR-a (krajnja desnica) koji je dobio 15,3 posto, što je za četiri postotna boda bolje nego 2011. i Ruske komunističke partije s osvojenih 14,9 posto koja je u padu za pet bodova. Na četvrtom je mjestu stranka Pravedna Rusija s 8,1 posto, prenosi Hina.

Liberalne oporbene stranke, jedine koje se otvoreno protive Putinovoj vlasti, nisu prešle izborni prag od pet posto, pokazuju izlazne ankete.

Više od 6500 kandidata natjecalo se za 450 mjesta u Državnoj dumi, donjem domu parlamenta.

Izbori se održavaju u vrijeme gospodarske krize izazvane ekonomskim sankcijama kojom Zapad kažnjava uplitanje Moskve u sukob u Ukrajini te zbog pada cijena nafte. Istodobno Rusija proživljava najtežu krizu u odnosima sa Zapadom od završetka Hladnog rata. To su prvi parlamentarni izbori u zemlji otkako je Rusija pripojila Krim.