Bijela kuća navodno je na svoju crnu listu stavila mladu Ruskinju Alisu Ševčenko zbog sumnje da je po naredbi ruskog predsjednika Vladimira Putina sudjelovala u hakerskoj akciji utjecanja na rezultate američkih predsjedničkih izbora.

Za Alisu kažu da je iznimno vješta hakerica, a zapošljavaju je i plaćaju tvrtke koje žele pronaći i otkloniti slabosti u vlastitim internetskim krugovima i djelatnostima.

Američke vlasti prošli tjedan na svoju listu ljudi i kompanija pod sankcijama dodale su i rusku tvrtku ZOR, u kojoj navodno radi Ševčenko. Spomenuta tvrtka Rusiji je, tvrde, dostavljala podatke vezane uz izbore u SAD-u.

Mlada Ruskinja oštro je odbacila američke optužbe. Tvrdi kako nikad nije surađivala s ruskom vladom.

- Možda jednostavno žele na bilo koji način smjestiti mojoj tvrtki pa su mene uzeli na pik. Ne skrivam se ni od koga jer nemam razloga za to. Mlada sam i komunikativna djevojka, volim putovati i to je očito moj jedini grijeh. Nažalost, nemam ni previše novca, a ni jake veze koje bi mi pomogle da sa sebe sperem sve ovo za što me optužuju. Taj špijun može biti bilo tko, izjavila je Alisa.

Dodala je kako joj je sva ta histerija oko ruske upletenosti u američke predsjedničke izbore pomalo smiješna.

Ševčenko za sebe kaže da je tipična introvertirana računalna štreberica, koja obožava meditirati i trenirati tajlandski boks, a u intervjuu za The Guardian priznala je kako su je u nekoliko navrata zvali da radi za rusku vladu, ali svaki put ih je odbila.

- Radim samo s iskrenim i poštenim ljudima, nikad sa seronjama, rekla je Alisa i dodala kako je tvrtka ZOR, koja se našla pod istragom američkih vlasti, zatvorena još prošle godine.

Ševčenko tvrdi da je kao hakerica potpuno samouka. Upisala je tri fakulteta, ali nijedan nije završila.