Rusija neće dopustiti nijednoj britanskoj medijskoj kući da djeluje na njenoj teritoriji ukoliko ruska TV postaja RT izgubi dozvolu za emitiranje programa u Britaniji, priopćila je u utorak glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, u jeku sporenja oko trovanja bivšeg ruskog dvostrukog agenta u Engleskoj.

''Nijedna britanska medijska kuća neće raditi u našoj zemlji ukoliko oni ugase Russia Today (RT)'',  navodi ruska državna novinska agencija RIA izjavu glasnogovornice Marije Zaharove.

U oštrom upozoprenju vladi britanske premijerke Therese May, Zaharova je također kazala da nitko ne bi trebao prijetiti nuklearnoj sili, aludirajući na Rusiju.

May je izjavila kako je moguće da Moskva stoji iza trovanja Sergeja Skripala i njegove kćerke Julije u engleskom gradu Salisburyju i kazala je kako je spremna da poduzme oštru akciju protiv Moskve, prenosi Reuters. 

Suradnik ruskog tajkuna Berezovskog pronađen mrtav u Britaniji

Ruski građanin koji je dobio azil u Velikoj Britaniji, Nikolaj Gluškov, pronađen je mrtav u svojoj kući u Londonu.

Gluškovljevo tijelo pronašli su sinoć obitelj i prijatelji, javlja The Guardian.

Uzrok smrti ovog 68-godišnjaka zasad nije poznat. Jedan od njegovih prijatelja, novinski urednik Damian Kudrijavcev, objavio je vijest na svojoj Facebook stranici.

Londonska policija izvijestila je kako istragu o njegovoj smrti vodi protuteroristička jedinica ''kao mjeru opreza zbog veza za koje se vjeruje da ih je ovaj čovjek imao''.
 


Policija kaže da zasad nema dokaza koji bi upućivali na poveznicu s pokušajem ubojstva bivšeg rusko-britanskog dvostrukog špijuna Sergeja Skripala nervnim otrovom u Salisburyju. Međutim, ovaj kontekst zasigurno pobuđuje sumnje.

Gluškov je bio suradnik Borisa Berezovskog, ruskog tajkuna i bivšeg suradnika, a potom suparnika ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je također pronađen mrtav 2013.

Unatoč sumnjama oko njegove smrti, policija je zaključila da je bila riječ o samoubojstvu.

Šezdesetsedmogodišnji tajkun bio je jedan od najmoćnijih Rusa nakon pada Sovjetskog Saveza. Zvali su ga "Kremaljskim kumom" prije nego što je 2000. pobjegao u London nakon svađe s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Gluškov je radio za rusku zrakoplovnu kompaniju Aeroflot i za proizvođača automobila LogoVAZ u vlasništvu Berezovskog. 1999., kada su se Berezovski i Putin politički razišli zbog optužbi ruskog oligarha na račun budućeg ruskog predsjednika, Gluškov je optužen za pranje novca i pronevjeru. Osuđen je, a iz zatvora je izišao nakon pet godina.