Ruski političar i bliski Putinov suradnik u stranci Jedinstvena Rusija progovorio je o mogućnosti Trećeg svjetskog rata.

Zastupnik ruskog parlamenta i dužnosnik stranke Jedinstvena Rusija, Sergej Železnjak, gostovao je u Beogradu na međunarodnoj konferenciji gdje je upozorio da bilo kakav sukob na Balkanu može rezultirati Trećim svjetskim ratom.

"Zadatak je svih odgovornih političara da ne podižu napetosti u regiji i da se održava mir, jer su, izgleda, mnogi zaboravili da je upravo na ovim prostorima počeo i Prvi svjetski rat.

Zaboravili su i kako je došlo do Drugog svjetskog rata. Eventualni konflikt na Balkanu mogao bi se proširiti na čitav svijet i nitko ne bi bio pošteđen zahvaljujući modernim tehnologijama ratovanja. Zbog toga je jako bitno da je na Balkanu mir i da se podržava politika mira, pomirenja, tolerancije i etničke i nacionalne raznolikosti", rekao je Železnjak na konferenciji "Nova međunarodna realnost - Izazovi i perspektive".

Spomenuo je Železnjak i ruski "plan B4" kojim je predviđeno stvaranje vojno neutralnog saveza zemalja Balkana gdje bi bile uključene Srbija, Makedonija, Crna Gora te Bosna i Hercegovina. Istovremeno je kritizirao i način širenja NATO-a.

"Vidjeli smo u Crnoj Gori da narod nije dobio priliku na referendumu se izjasniti želi li u NATO. Što se tiče Makedonije, nisam siguran postoji li tu konsenzus o ulasku u Savez, dok je Srbija pravi primjer vojne neutralnosti i po mnogim stvarima je otok sigurnosti i primjer za mnoge balkanske zemlje kako obnavljati poslije tragičnih događaja. To se mora podržati i bilo koja suradnja ne smije kršiti stare tradicije. U suvremenom svijetu nema puno suverenih država, a činjenica da Srbija uspijeva održati suverenost govori koliko je odmjerena i pametna politika koja se vodi", dodaje Železnjak, prenosi Express

Analitičar Dragomir Anđelković ispričao je za Alo da porukom "Balkan može zapaliti svijet" Železnjak jasno govori da je Rusija spremna braniti svoje interese na ovom području.

"Ovo je samo poruka Zapadu da je Moskva itekako zainteresirana za Balkan i da će braniti svoje interese. Trenutačna situacija je takva da bi bilo koji sukob, bilo gdje na svijetu, mogao sve odvesti u neki globalni rat, ne samo na Balkanu. Na sreću, trenutačno naša regija nije previše turbulentna. S druge strane, za nas je i dobro da se velike sile zanimaju za nas, da se "sukobljavaju zbog Srbije", ali na nama je da nastavimo s politikom sjedenja na dva stolca, pa čak i više, ako je to potrebno da se zaštite nacionalni interesi", rekao je Anđelković.