U više navrata mediji su pisali o planu Ruske Federacije da postupno napusti strana hardverska i softverska rješenja u državnoj službi te ih zamijeni vlastitim rješenjima razvijenim na području Rusije.

Prema novim informacijama, ruski predsjednik navodno je odlučio ubrzati cijeli postupak uvođenja vlastitih rješenja, posebice što se tiče softvera za uređivanje teksta, tablične kalkulacije i izradu prezentacija koji bi zamijenio postojeće Microsoftovo Office rješenje.

Putin i njegovi stručnjaci za informatičku sigurnost smatraju kako američki softver na njihovim računalima predstavlja ozbiljan sigurnosni rizik.

Propuste u Office paketu mogu iskoristiti strane službe, koje na taj način mogu dobiti pristup računalima koji pripadaju ruskim državnim službama, javlja Bug.hr.

Riječ je o tehnici koju su koristili i domaći (ruski) hakeri kada su pokušali ući u američke računalne sustave i u ukrajinske računalne sustave u vrijeme tamošnjeg izbornog procesa pa stoga u Rusiji postoji opravdana bojazan da bi se ista stvar mogla dogoditi i njima samima.

Međutim, proces napuštanja Microsoftovog softvera i operativnog sustava bit će dugačak i težak s obzirom na tisuće računala u ruskim državnim službama koje i dalje koriste Microsoftove proizvode unatoč postojanju zakonskih regulativa koje propisuju prelazak na domaća softverska rješenja.