Ruska ekonomija je stabilizirana u uvjetima a sankcija i pada cijena nafte. To je u svome izlaganju na Peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu izjavio predsjednik Rusije Vladimir Putin. „Još krajem 2014. godine proricali su nam duboku krizu, ali to se nije dogodilo. Stabilizirali smo situaciju i sigurnim korakom prolazimo kroz zonu poteškoća”, izjavio je ruski predsjednik. Prema njegovim riječima, ekonomija Rusije sačuvala je balans stabilnosti. „Imamo stabilan budžet, naš bankarski sistem se prilagodio novim uvjetima, uspjeli smo stabilizirati tečaj i sačuvati valutne rezerve”, izjavio je Vladimir Putin…

Prema riječima ruskog predsjednika, vlasti Rusije nisu pribjegavale nikakvim ograničenjima kretanja kapitala, isto kao i 2009. godine. „Na vanjska ograničenja ne odgovaramo zatvaranjem ekonomije, nego njenom većom otvorenošću”, izjavio je Vladimir Putin. Treba imati u vidu da su rezerve suverenih fondova zemlje gotovo netaknute. Naime, količina Rezervnog fonda iznosi 76,25 milijardi dolara, a Fonda nacionalnog blagostanja 75,86 milijardi dolara. Uvođenje takozvanih sankcija potaknulo nas je da aktiviramo rad na zamjeni uvozne robe domaćim proizvodima i s tog gledišta ogroman potencijal imaju petrokemija, laka i prerađivačka industrija i farmacija”, rekao je ruski predsjednik. Prema njegovim riječima, bit programa zamjene uvozne robe domaćim proizvodima ne sastoji se u tome da zatvorimo svoje tržište, nego da naučimo proizvoditi kvalitetne proizvode i učinkovito koristiti unutarnje mogućnosti razvoja.

„Karta globalnog ekonomskog razvoja se mijenja. Zemljama azijsko-tihooceanske regije i Asocijacije zemalja Jugoistočne Azije (ASEAN) već pripada četvrtina svjetske ekonomije. Te zemlje će postati pokretači potražnje robe i usluga”, izjavio je Putin. Prema njegovim riječima, intenziviranje rada s državama azijsko-tihooceanske regije je potreban uvjet za razvoj ruskog Dalekog istoka, i već sada se u regiji stvaraju teritoriji ubrzanog razvoja sa čitavim kompleksom prioriteta, orijentiranih uglavnom na investitore iz Azije. Međutim, prema riječima Vladimira Putina, aktivna suradnja s novim centrima globalnog rasta ne znači da će Rusija manje pozornosti posvećivati tradicionalnim partnerima. „Težimo suradnji sa svakim tko je spreman poslovati s nama na ravnopravnim načelima. Rusija je otvorena za svaku suradnju. Takav dijalog odgovara njenim interesima”, izjavio je predsjednik.

„Operativne mjere pružanja podrške ekonomiji i financijskom sistemu imale su učinak i sada ćemo se posvetiti pitanjima dugoročnog razvoja, kako bismo u budućnosti osigurali priljev investicija i poboljšanje poslovne klime”, izjavio je Putin. U tu svrhu su, prema njegovim riječima, poreske stope u Rusiji već fikisirane za sljedeće četiri godine. Šef države je ujedno obećao da će biti stvoreni dodatni stimulansi za kompanije u razvoju. Konkretno, to podrazumijeva privremeno oslobođenje novih malih firmi od plaćanja poreza, kao i poreske olakšice za tek osnovana industrijska poduzeća. Prema riječima Vladimira Putina, ruske vlasti će istovremeno uvećavati transparentnost ruskih kompanija. „Ako želimo da naš nacionalni pravni sistem bude konkurentan, potrebno se stalno kretati naprijed, i ujedno sagledavati koliko su učinkovite poduzete mjere”, izjavio je ruski predsjednik.

Putin je nabrojao nekoliko reformi koje će u Rusiji biti pokrenute u dogledno vrijeme. Prvo, na bazi jedne od najvećih visokoškolskih ustanova Rusije bit će stvoren centar za razvoj novih strategija upravljanja. Riječ je o novoj razini obrazovanja za dužnosnike i predstavnike biznisa. Drugo, u svim ruskim regijama će biti osnovane kancelarije koje će se baviti poboljšanjem uvjeta razvoja poslovne atmosfere. Treće, ruske vlasti će pristupiti sveobuhvatnoj obnovi industrije. Konkretno, od 2019. godine kompanije će biti obvezne da koriste najbolje dostupne tehnologije. „Na taj način ruske kompanije trebaju zauzeti vodeća mjesta u onim sektorima od kojih će ovisiti budućnost”, dodao je šef države, prenosi RBTH.