Američki obavještajci tvrde da Putin i Erdogan tajno spremaju podjelu Europe! Predsjednici Rusije i Turske Vladimir Vladimirovič Putin i Redzep Tayip Erdogan tajno pripremaju novu podjelu Europe i veliki pravoslavno-turski savez, upozoravaju američki obaveštajci.

Ovaj pakt mogao bi promjeniti sudbinu Srbije, ali i čitave Europe. Bila bi to sila europskih razmjera Političko-vojno-ekonomskom bloku Rusije, Turske, Srbije, Grčke, Bugarske, Makedonije i Bosne nitko u Europi ne bi se mogao suprostaviti. Kako saznajemo u odlično obavještenim diplomatskim krugovima, agenti CIA javili su nadređenima u SAD da su Putin i Erdogan prilikom prošlonedeljnog susreta u Sankt Peterburgu razgovarali o "zajedničkoj zoni interesa".

Rusi i Turci, navodno, u novi vojno-političko-ekonomski savez namjeravaju uključiti pet balkanskih država - Srbiju, Grčku, Bugarsku, Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu!

''Susret turskog i ruskog predsjednika i otopljavanje odnosa umnogome će promijeniti odnos snaga na Balkanu i u Europi. Putin i Erdogan ozbiljno razmatraju sklapanje najvećeg pravoslavno-turskog saveza i planiraju se udruženo suprotstaviti zapadnim silama. Političko-vojno-ekonomskom bloku Rusije, Turske, Srbije, Grčke, Bugarske, Makedonije i BiH nitko u Europi ne bi se mogao se suprotstaviti'', objašnjavaju sugovornici.

Komentirajući ova saznanja, urednik portala "Novi standard" Željko Cvijanović kaže da o dubini potencijala suradnje Moskve i Ankare možda najbolje svjedoči najava šefa turske diplomatije Mevluta Čavušoglua da bi moglo doći do zajedničkih rusko-turskih vojnih akcija protiv ISIL-a.

Pravi trenutak za udruživanje Lider Treće Srbije Miroslav Parović ističe da je sad pravi trenutak da se udruže Rusija i Turska, koje imaju viševjekovno preklapanje interesa na Balkanu.

‘’Njihov put prema Zapadnoj Europi ide preko Balkana, a naša država tu zauzima centralnu poziciju. Upravo će energetski tokovi, kao što je plinovod čiji tranzitni put ide od Turske, preko Grčke, Makedonije, Bugarske i Srbije, biti žile kucavice buduće bliske suradnje. Takav savez predstavlja trn u oku NATO paktu. Zato Zapad odranije ima spreman kontraprojekat.

‘’Južni koridor, koji obuhvaća albanski dio Makedonije, Crnu Goru, Hrvatsku, Albaniju. Pred nama je ozbiljna geopolitička igra’’, zaključuje Parović.

‘’To će biti faktički izlazak Turske iz američke antiterorističke koalicije, što bi bila najveća operativna distanca Turske od NATO otkako je ova zemlja u toj alijansi. Istovremeno, oživljavanje planova o gradnji Turskog toka i Južnog toka, energetski, ekonomski i geopolitički integrira prostor od Turske, Grčke, Makedonije, Bugarske, Srbije, BiH, sve do Mađarske u zonu ogromnog geopolitičkog zaokreta‘’, podvlači Cvijanović, dodajući da Turska ipak nije dovoljno snažna da bi mogla samostalno širiti svoj utjecaj na Balkanu.

‘’Ona to može činiti samo sa Rusijom ili sa SAD. U prvom slučaju, to bi bilo moguće kao mirovna integracija tog prostora, gdje bi Turci presudno utjecali na muslimanski, a Rusi na pravoslavni faktor. Ako bi Turska nastupila sa SAD, to bi dovelo do destabilizacije u kojoj bi islamski faktor nastojao potisnuti pravoslavni. I to je razlog zašto cijeloj regiji zapravo odgovara približavanje Turske i Rusije. Istovremeno, to dovodi do slabljenja utjecaja SAD na Balkanu, a preko njega i u Europi, sa čime se Washington neće pomiriti i samim tim će nastojati destabilizirati regiju’’, zaključuje Cvijanović, prenose Nezavisne.