Je li ovo odgovor Rusije Ukrajini koja je podigla svoje obrambene snage u stanje najviše pripravnosti?
Ministarstvo obrane Rusije objavilo je odluku svog vrhovnog zapovjednika, predsjednika Vladimira Putina, o novoj iznenadnoj provjeri borbene spremnosti Oružanih snaga Rusije.

Tko sve sudjeluje u provjeri?

Provjera će, kako prenosi B92, obuhvatiti Južni, Zapadni i Središnji okrug, kao i Sjevernu flotu, Zračno-svemirske snage i Vojno-desantne snage, priopćio je ministar obrane Rusije Sergej Šojgu.

Uskoro počinje i vojna vježba

“Danas će u skladu s odlukom vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Rusije početi još jedna u nizu iznenadnih provjera. Vojske Južnog, dijela snaga Zapadnog i sredstava Zapadnog i Središnjeg vojnog okruga, Sjeverne flote, Glavnog zapovjedništva Zračno-svemirskih snaga i Vojno-desantnih snaga od sedam sati po moskovskom vremenu provjeravaju borbenu spremnost”, objavio je Šojgu na sjednici kolegija Ministarstva obrane Rusije. Provjera će trajati od 25. do 31. kolovoza.

Istodobno, prema ministrovim riječima, u Južnom vojnom okrugu je već u tijeku aktivna priprema strateških vojnih vježbi “Kavkaz-2016”. Već je održan kompleks zapovjedno-stožernih treninga.

“Tijela vojne uprave, vojnih postrojbi i odreda za specijalnu i materijalno-tehničku logistiku su tijekom 12 specijalnih vježbi izvršavala zadatke pravodobnog raspoređivanja snaga“, rekao je ministar koji je izdao i zapovijed da se svim inozemnim vojnim izaslanicima pošalje informacija o početku iznenadne provjere borbene spremnosti vojske.