Ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio je zabrinutost zbog porasta napetosti između Sjedinjenih Država i Sjeverne Koreje pozivajući na suzdržanost i na dijalog kako bi se spriječio "velik sukob" na poluotoku.

"Problemi na tom području trebaju se rješavati samo putem izravnog dijaloga svih zainteresiranih strana, bez ikakvih preduvjeta", istaknuo je Putin u priopćenju objavljenom uoči summita zemalja BRICS-a koji će se od 3. do 5. rujna održati u Kini.

"Provokacije, pritisak te vojna i uvredljiva retorika vode u slijepu ulicu", rekao je, dodajući kako je pogrešno i uzaludno očekivati da će "samo pritisak zaustaviti nuklearni i balistički program Pyongyanga".

Veliki sukob

Ruski predsjednik je ocijenio da je Korejski poluotok trenutačno "na rubu velikog sukoba", pozivajući još jednom da se pruži potpora smjernicama koje su predložili Moskva i Peking radi otklanjanja krize.

Moskva i Peking su više puta predlagali dvostruki "moratorij": istodobni prekid sjevernokorejskih nuklearnih i balističkih pokusa i zajedničkih vojnih vježba Sjedinjenih Država i Južne Koreje.

I ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov pozvao je u srijedu u telefonskom razgovoru s kolegom Rexom Tillersonom da se ne primjenjuje sila prema Sjevernoj Koreji nakon njezina ispaljivanja rakete iznad Japana.