Ruski predsjednik Vladimir Putin održat će danas tradicionalnu godišnju konferenciju za tisak za koju je akreditirano više od 1.400 novinara.

Konferencija je bila zakazana za četvrtak, ali je zbog sprovoda ruskog ambasadora Andreja Karlova, ubijenog u Ankari, pomjerena za danas u podne po lokalnom vremenu.

Odgovarajući na pitanje jesu li sigurnosne mjere pojačane zbog ubojstva ruskog veleposlanika u  Turskoj, glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov je rekao da se svi događaji na kojima sudjeluje predsjednik "osiguravaju na najvišoj razini".

Putin se za ovu veliku konferenciju, po pravilu, priprema danima i veoma ozbiljno, piše Sputnik i dodaje da u Kremlju kažu da se tih dana gotovo ne spava zato što se "predsjednik priprema veoma pažljivo", iščitava materijale i obnavlja znanja o najrazličitijim temama, iz svih oblasti unutarnje i međunarodne politike, sigurnosti, ekonomije… U pripreme je uključena i čitava vojska ljudi - sva ministarstva i druge državne institucije i agencije, koje Putinu dostavljaju relevantne informacije i analitičke materijale.

To je čitava baza podataka, brojki i svih mogućih informacija. U Kremlju se također prave i prognoze kakva će pitanja novinari postavljati, ili točnije koje teme će ih najviše zanimati. Ove godine je za Putinovu konferenciju za tisak akreditirano rekordnih 1.437 novinara iz cijelog svijeta, što je 47 novinara više nego prošle godine.

Razgovor s predstavnicima sedme sile u prosincu 2015. godine trajao je duže od tri sata, i za to vrijeme Putin je odgovorio na više od 40 pitanja. Najduža Putinova konferencija zatisak održana je 2008. godine kada je ruski predsjednik za četiri sata i 40 minuta odgovorio na više od 70 pitanja.