Putovanje na crveni planet moglo bi biti puno opasnije nego što se ranije mislilo, a najveći problem predstavlja svemirsko zračenje.

Znanstvenici već neko vrijeme znaju da zračenje oštećuje DNK, ali su podcijenili točan utjecaj zračenja. Kako prenosi Business Insider, tim znanstvenika je ponovno pregledao kako točno oštećenja DNK rezultiraju rakom. Zatim su procjenjivali razine zračenja kojem bi bili izloženi astronauti u svemiru i na Marsu, a rezultati su poražavajući, piše express.hr.

Rizik od raka na Marsu dvostruko je veći nego što se mislilo. Sve se svodi na to kako se točno oštećena DNK širi kroz tijelo, a detaljna istraživanja na miševima otkrivaju zlokobnu stranu zračenja zato što se oštećena DNK ne drži samo u svojim stanicama.

Naime, oštećena DNK šalje određene signale susjednim stanicama što dovodi do mutiranja zdravih stanica što može rezultirati novim stanicama raka. Prijašnji modeli nisu uzimali u obzir otkriveno domino efekt, a čak ni radijacijski oklopi svemirskih letjelica ne mogu potpuno zaštititi ljude.

Zemljino magnetsko polje štiti nas od utjecaja štetnog zračenja, ali u svemiru, pa ni na Marsu ne postoji tako snažna zaštita. Trenutačno najvažnije pitanje je, čak i ako je rizik toliko velik, hoće li ljudi ipak pokušati pokoriti i planetarno susjedstvo?