Povodom blagdana Uskrsa kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski, upriličio je tradicionalno uskrsno primanje za najviše vjerske predstavnike i predstavnike društveno-političkog života u Svećeničkom domu Vrhbosanske nadbiskupije.

To je ujedno bila i prilika da se kardinal Puljić osvrne na situaciju u zemlji, te da čestita i uskrsne i vaskrsne blagdane jer ove godine Uskrs i Vaskrs se slave u isti dan.

Kardinal je između ostalog rekao da se u "našoj zemlji mnogi izjašnjavaju vjernicima, a ta vjera se niječe na svakom koraku, kršeći osnovne Božje zapovjedi", te skrenuo pozornost na porast nemorala, kriminala, korupcije.

''Go je za nas učitelje vjere i morala veliki izazov da se složimo kako ozdraviti ovo javno mnijenje. Mi nemamo sredstva kao neki moćnici koji ubacuju svoja sredstava u medijske kuće i njima sugeriraju čime će 'hraniti javnost', a to je u biti razčovječenje u javnom mnijenju'', kazao je kardinal.

Puljić jer istaknuo da bi ljudski sudovi trebali dovesti do katarze, ali da ako nema kajanja za zlo i ako se zločin brani, onda nema ni izgradnje mira i pomirenja niti vraćanja povjerenja.

On je također istaknuo da treba mijenjati mentalitet koji vlada u politici i koji poručuje ''mi ćemo vama dati'', jer nitko ne može davati ono što već pripada nego vlast ta prava mora priznati i provesti.

''Pravo na moje osobno dostojanstvo, slobode i ljudska i građanska prava. To se ne daje nego se u društvo ugrađuje. Pravo na rad se ne daje nego se stvaraju uvjeti da se ta prava ostvaruju. Pravo na privatno vlasništvo, to država ne daje nego poštuje i osigurava ostvarenje tih prava. Pravo na identitet vjerski, kulturni i nacionalni. To ne daju ni stranka ni država nego osiguravaju ostvarenje tih prava'', istaknuo je kardinal Puljić.

On je poručio da ovu zemlju treba voljeti i izgrađivati da se u njoj svi osjećaju sigurni i kod kuće.