Službeni podaci o tome koliko će najpoznatija svjetska franšiza potrošiti za svog boravka u Dubrovniku nisu poznati jer su apsolutno svi uključeni u projekt - od samog gradonačelnika do posljednjeg statista - potpisali čvrste i skupe ugovore, no procjenjuje se da će u samom gradu ostati četrdesetak milijuna kuna - od najma javnih površina i parkirališta, preko naknade vlasnicima trgovina na Stradunu i oko njega, honorara za statiste i plaćenog dvotjednog godišnjeg odmora, do nadoknade izgubljene dobiti vlasnicima poslovnih prostora ili plaćanja vlasnicima stanova po 200 eura samo kako bi u vrijeme snimanja imali zatvorene prostore. Lokalno kino će za dva tjedna, koliko će biti zatvoreno, zaraditi 64 tisuće kuna.

Kako piše tportal, produkcija je vodila računa o svemu pa je gotovo pet milijuna kuna potrošeno na ometanje letenja dronova koji bi snimili filmski set, a angažirano je i dvjestotinjak zaštitara na zemlji. Procjenjuje se da ovih dana u Dubrovniku boravi između pet i šest stotina ljudi angažiranih na snimanju 'Ratova zvijezda', no čak ni taj podatak ne smije se javno objaviti.

'Nismo u mogućnosti komentirati predstojeće snimanje. Službena najava se odnosi na produkciju Space bar i ukoliko ta kuća objavi nešto novo, rado ćemo se izjasniti', kazala je za tportal direktorica Turističke zajednice Dubrovnika Romana Vlašić.

'Ovo je velik projekt, stvaramo budućnost!', ushićen je gradonačelnik Andro Vlahušić, primijetivši da mediji izvan grada kontaktiraju s njim 'ili kad je neka optužnica ili kad se snimaju filmovi'.

'Neposredni financijski efekt je potpuno nevažan i beznačajan, no samo oglasni prostor na domaćoj i međunarodnoj sceni je nemjerljiv. Korist od ovog projekta ne umnožava se sedam, nego sedam stotina puta. Samo za ovakav publicitet morali bismo potrošiti pedeset godišnjih proračuna naše turističke zajednice', preračunava Vlahušić. (poslovni.hr)