Gostujući u emisiji „Telering" sa Matom Đakovićem, Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije i član Predsjedništva BiH najavio je kako će proces prekompozicije vlasti u BiH početi prvo potpisivanjem sporazuma između SDA i Saveza za bolju budućnost (SBB), a potom bi trebalo uslijediti uspostavljanje nove vlasti u FBiH, pa u županijama, i tek onda i na razini BiH.

- U ponedjeljak trebamo potpisati sporazum. Dosadašnji dogovor je bio okvirni, to jest da idemo prvo sa Federacijom, jer tu imamo glavni problem, zatim sa županijama, te da u roku od dva mjeseca završimo i jedno i drugo. Što se tiče države, tu ćemo vidjeti. Ja ću raditi na tome. Mislim da trebamo imati jednu koherentnu piramidu vlasti u kojoj smo svi nazočni i svi odgovorni, među njima i SBB, ali ne bih htio ništa raditi kroz preglasavanje. Mi moramo, prema mom mišljenju, popraviti odnos Saveza za promjene prema SBB-u i Radončiću, te ih uvjeriti da je to dobro i za njih i za BiH. Ne bih tu ništa radio na silu. Tako da ćemo prvo ćemo krenuti sa Federacijom, zatim sa onim županijama u kojima bi SBB trebao zamijeniti DF, itd. – naveo je Izetbegović za „Telering".

On je rekao kako je SBB kredibilan politički partner, a njen predsjednik Fahrudin Radončić energičan i sposoban političar, te dodao da još nije razgovarano o detaljima zajedničkog nastupa SDA i SBB.

Izetbegović je kazao kako je rekacija naroda, medija, intelektualaca, Islamske zajednice i reisa na približavanje SDA i SBB-a bolja nego što je on mislio.

- Mislio sam da će tu biti neke inercije, nekog kočenja, ali evo u SDA konsenzusima smo donijeli te odluke i mislim da je slično i sa SBB-om. Mislim da se stvari mijenjaju u pozitivnom smjeru jer imati jednu jaku i dobro pozicioniranu stranku na svim razinama parlamenata i skupština, energičnog i snažnog lidera uz sebe, a ne protiv sebe, lidera koji može napraviti problem ili dati jedan jak doprinos, imati ga u u ovoj drugoj dužnosti sigurno mijenja ozračje u BiH - kazao je Izetbegović.

Upitan da prokomentira izjavu premijera Srbije, Aleksandra Vučića, o pomirenju SBB-a i SDA, Izetbegović je kazao da je iznenađen. Kada je u pitanju Milorad Dodik, predsjednik RS-a i lider SNSD-a, Izetbegović smatra kako mu „neće biti osobito drago zbog njegovog izmirenja s Radončićem".

- Dodik će naići na jedan vrlo jak front koji će vrlo energično i majstorski da se suprotstavlja nekim avanturama, ako se krene u te avanture raznih referenduma. Za sada Dodikova izjava je na liniji njegovog dosta dobrog osobnog odnosa sa Radončićem, ali ne bih rekao da će biti zadovoljan sa ovim blokom i sa njegovim odnosom spram nekih avantura u smislu referenduma. Vučićeva izjava me neugodno iznenadila jer je u koliziji sa onim kako se Vučić inače predstavlja i kakav ima odnos spram Bošnjaka, barem verbalno. Koga može brinuti prestanak konflikta i zašto prestanak jednog destruktivnog konflikta za Bošnjake, za narode, za BiH, gledati i interpretirati kao zabrinjavajuće približavanje i homogenizaciju. To nije nikakva homogenizacija, to je samo prestanak sukoba koji može donijeti vjetar u leđa, uspjehu BiH, boljem, lakšem i sigurnijem životu svih građana u BiH, i Bošnjaka i Srba, jer to je sasvim jasno. Ne ujedinjujemo se Radončić i ja da bismo nekom napravili problem, nego da bi problem prestao za sve. Gospodin Vučić je imao dobrih izjava, dobrih nastupa, govorio je stvari koje otvaraju perspektivu, koje daju jednu novu dimenziju na Balkanu, koje su ohrabrujuće, ali ova izjava nije takva. Po meni, ta izjava je njemu izletila – prokomentirao je Izetbegović. (prvi.tv)