Prema prvim rezultatima Emmanuel Macron je novi francuski predsjednik.

U Francuskoj je danas  u drugom krugu predsjedničkih izbora oko 47,5 milijuna Francuza odlučivalo hoće li njihov novi predsjednik biti centrist Emmanuel Macron ili pripadnica krajnje desnice Marine Le Pen.

Francuska državna televizija objavila je da je Macron osvojio 65,1, a Marin Le Pen 35,9 posto glasova. Slične rezultate prenose i drugi mediji. BBC javlja da Macron osvaja 65,5 prema, a desničarka 34,5 posto glasova.

Belgijski mediji već su poslije podne objavili prve izlazne ankete koje su provela tri neimenovana instituta. Macron je tako dobio između 62 i 63 posto glasova, prenijela je belgijska javna televizija RBF, piše agencija Reuters i dodaje da te podatke nije mogla provjeriti.

 Odziv birača do 17 sati je 65,30 posto, javlja Le Monde. Kako prenose francuski mediji, to je značajan pad u odnosu na isti period u prvom krugu izbora, kada je bila 69,42%. Također, podsećaju,  radi se i o manjoj izlaznosti u odnosu na drugi krug izbora na 2012. godine, kada je do ovog vremena glasalo 71,96 posto birača.