Prvi put nakon 1946. godine Sinjska alka održat će se izvan Sinja. Prema odluci skupštine Viteškog alkarskog društva čast organizacije alke u 2017. godini pripast će Vukovaru.  Viteška igra na dar gradu heroju. Svečana Sinjska Alka iduće godine održat će se u Vukovaru. "Otkad je krenula mirna reintegracija hrvatskog podunavlja postojala je ideja o tome da se održi Alka u Vukovaru kao jedna zahvala svemu onome što je Vukovar dao za stvaranje Republike Hrvatske", kazao je Ivan Nasić za RTL, tajnik VAD-a.

Ideja je pretvorena u stvarnost na posljednjoj sjednici Viteškog alkarskog društva. Odluka koju pozdravljaju svi Sinjani.

Prema statutu Viteškog alkarskog društva Alka se mora održati u Sinju i upravo na ovom mjestu, u Ulici alkarskog trkališta. Međutim, kroz povijest su u posebnim prigodama zabilježene iznimke. Vukovarska alka trebala bi biti četvrta takva.

Za prve tri takve iznimke treba zakopati duboko u povijesne knjige.

"Znamo kroz dokumentiranu povijest Alke da se tri puta održala van Sinja, i to 1832. u Splitu. 1922. u Beogradu i 1946. u Zagrebu,", dodaje Nasić.

A Vukovar takvu čast zaslužuje.

"Naša želja usitinu je da poklinimo ono najljepše što imamo, da to je naša tradicija", kazala je Kristina Križanac, sinjska gradonačelnica.

Prema planovima Alka u Vukovaru bi se održala u svibnju ili rujnu, a u Slavoniji će je dočekati raširenih ruku.

Svečana Alka u Vukovaru neće remetiti redovno 302. izdanje najdugovječnije europske viteške igre na trkalištu u Sinju.

Direktno.hr