Nakon što su ga prekjučer na saborskom Odboru za medije kandidirali za vršitelja dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a, Siniša Kovačić jučer je odlukom saborske većine imenovan na tu poziciju. Očekuje se da bi već u ponedjeljak trebao preuzeti novu dužnost, a iako jučer nije želi otkriti prve poteze koje namjerava povući, Kovačić je u kratkoj izjavi za Jutarnji list komentirao svoje imenovanje na čelnu poziciju javne televizije.

Što su prioriteti
- Moj cilj je da HRT bude upravo ono što mu samo ime govori - hrvatska radiotelevizija. To u prošlosti često nije bio slučaj i mnogi naši pretplatnici s tim nisu bili sretni. Dat ću sve od sebe da se to promijeni i da HRT radi na zadovoljstvo svih onih koji plaćajući pretplatu financiraju naš rad - rekao je Kovačić, inzistirajući na tome da ne govori detaljnije o planovima na HRT-u dok i formalno ne završi primopredaja dužnosti na Prisavlju.

Ipak, iz razgovora s upućenima u stanje na HRT-u, i nekim bliskim kolegama novog čelnog čovjeka HRT-a, mogu se iščitati informacije o Kovačićevim stajalištima, razmišljanjima i planovima. Njegova prioritetna zadaća svakako će biti usklađivanje računovodstvenih nedostataka u HRT-ovim poslovnim knjigama, zbog kojih je i pokrenuta smjena Gorana Radmana. Riječ je o neispunjenju obveza odvojenog knjiženja javnih i komercijalnih prihoda, a logično je očekivati da će se novi ravnatelj posvetiti toj zadaći. Ipak, uz taj posao - kako se neslužbeno doznaje - Kovačić bi mogao pokrenuti i ozbiljniju reviziju svih poslovnih ugovora sklopljenih tijekom posljednjih nekoliko mjeseci - posebno u razdoblju od izbora nove Vlade do danas.

Čisti računi
- Na HRT-u se moraju ustanoviti čisti računi. Ako su istiniti medijski napisi da su se sklapali razni aneksi poslovnih ugovora u razdoblju kad je već bilo jasno da novo poslovodstvo više ne uživa povjerenje saborske većine, to bi bilo apsolutno nekorektno. Isto vrijedi i za sve ostale poslovne ugovore. Ako je toga bilo, treba vidjeti o čemu je riječ, a ako je riječ o povećanju materijalnih prava nekih naših kolega, mora se od njih zahtijevati da od toga odustanu - kaže jedan dobro upućeni HRT-ovac.

Kovačićevi kolege na HRT-u tijekom jučerašnjeg su dana bili prilično suzdržani u vezi s komentiranjem njegova imenovanja. Općenito, vlada mišljenje da će pravac u kojem on namjerava usmjeriti HRT biti jasniji nakon što imenuje svoje najbliže suradnike - ravnatelje produkcije, programa, poslovanja i tehnologije. Iako se još ne zna o kome je riječ, izvori iz vladajuće koalicije uvjeravaju da Kovačić već ima posložen tim.

SDP-ova čistka
- Strpite se malo, čovjek još nije ni sjeo u ured ravnatelja. Osim toga, tko kaže da će se sve mijenjati? Zašto, primjerice, ravnatelj tehnologije ne bi ostao ako čovjek ima dobre rezultate? Ili neki drugi ljudi na administrativnim funkcijama? Mi sigurno nećemo provesti čistku poput SDP-a kad je došao na vlast, no ako netko smatra da treba vječno biti urednik, taj ima problem - kaže sugovornik Jutarnjeg. Dakle, kadrovskih promjena zasigurno će biti, no koliko točno i kojim će se smjerom odvijati, još je nejasno.

Domaća produkcija
Oni koji poznaju Kovačića tvrde da je on u prošlosti bio kritičan prema potezima iz mandata bivšeg ravnatelja Radmana kad su se urednici programa birali mimo volje većine zaposlenika, pa tako i Radmanov kum Željko Rogošić. Također, tvrdi se da će on zasigurno voditi politiku jačanja domaće produkcije. - HRT se pretvorio u kupca tuđeg programa umjesto da se bavi osnovnom djelatnošću - proizvodnjom audiovizualnog sadržaja. S time treba okončati i posvetiti se proizvodnji. Tu se stalno vrti ista priča, da nemamo resursa, a onda se događa da se snimljene reportaže s predsjedničina posjeta Mađarskoj uopće ne emitiraju u programu. Neću govoriti o cenzuri, ali kako netko može govoriti da nemamo resursa za vlastitu proizvodnju, a istovremeno se tako rasipa novac - pita se naš sugovornik i napominje da se isto odnosi i na sustav dopisništva.

- To bi trebala biti naša snaga, a u Radmanovu mandatu mreža dopisništva sasvim se urušila. To treba ponovno ojačati, uvesti redovne funkcije ondje umjesto izmišljene kategorije videonovinara kakvu imamo danas. Također, sramotno je da danas praktički nemamo dopisništvo u BiH. Jedan od prvih poteza novog vodstva kuće trebalo bi biti osnivanje ozbiljnog dopisništva HRT-a u Mostaru, uz prisutnost i u Sarajevu. Dijaspora mora dobiti jaču poziciju na HRT-u - poručuje naš dobro upućeni sugovornik.

jutarnji.hr