Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine sinoć je u Cazinu pobijedila selekciju Litvanije sa 26:23 (13:10) u 3. kolu kvalifikacija za europsko prvenstvo 2016. godine u Poljskoj.

Nakon remija s Bjelorusijom (25:25) i poraza od Danske (23:25) bh. rukometaši izborili su prvu pobjedu s kojom su se izjednačili na drugom mjestu na tabeli s Bjelorusijom, koja je na domaćem terenu  poražena od Danske sa 27:36.

Izabranici izbornika Dragana Markovića bolje su otvorili susret, ostvarivši sredinom prvog dijela značajniju prednost 9:5. Gosti su se uspjeli vratiti serijom 4:0 i uz dosta tehničkih pogrešaka našeg tima stigli su do poravnanja. Ipak, na odmor se otišlo sa plus tri gola bh. ekipe, pogocima Ovčine, Vranješa i Prce.

U drugom dijelu gosti su sustizali minimalnu prednost našeg tima, a u 47. minuti došli i do prvog vodstva (17:18). Sve do 52. minute Litvanci su imali prednost, a zatim Savić i Malinović postižu dva pogotka za novo vodstvo našeg tima. Bh. rukometaši uspjeli su da prelome rezultat tek posljednjih pet minuta kada su serijom 6:0, došli do najveće prednosti (26:21), koji su gosti do kraju smanjiili na tri gola.

U redovima bh. tima najviše su se istaknuli golman Benjamin Burić sa 16 obrana i Nikola Prce sa osam postignutih golova.

Revanš susret s Litvanijom igrat će se 3. svibnja u Kaunasu.