FOTO: Potrošene infuzije sinoć u Domu zdravlja Prozor

Sinoć je u Dom zdravlja Prozor primljeno oko 70 pacijenata sa stomačnim bolovima i povraćanjem dok je 40 pacijenata primilo infuziju kazao je za portal Rama-Prozor.info dr. Mario Budimir.

Kako doznajemo danas je u Prozoru boravila Inspekcija Zavoda za javno zdravstvo koja je uzimala uzorke vode s više mjesta te od pacijenata uzorke stolice kako bi se pronašao uzročnik.

Je li voda glavni uzročnik ili nije ostaju samo špekulacije dok ne dođu rezultati analize.

"Nezavisne novine" jučer su pisale o ovom slučaju u Prozoru, njihov tekst prenosimo u cijelosti:

Više od 200 pacijenata, a od kojih je oko 90 sa simptomima trovanja, stomačnim bolovima, povraćanjem i dijarejom, primljeno je u Dom zdravlja Prozor-Rama od četvrtka poslijepodne do danas u 12 sati (nedjelja), potvrđeno je u ovoj zdravstvenoj ustanovi piše portal Nezavisni.com

Nakon ukazane primarne liječničke pomoći i infuzije, svi pacijenti, različitih uzrasta, među kojima je većina starijih, pušteni su na kućno liječenje i njegu, jer nema kritičnih, odnosno životno ugroženih.

“Mobilizirano je deset medicinskih tehničara i pet liječnika, radili smo punim kapacitetima i dali maksimum, te ništa nije ukazivalo na potrebu da se ijedan pacijent šalje u Klinički centar u Mostaru. Od četvrtka do danas ukazali smo pomoć za više od 200 pacijenata, od čega je od 25 do 30 posto onih koji su sa simptomima trovanja”, kazao je Zdravko Pavlović, šef Hitne medicinske pomoći u Domu zdravlja Prozor-Rama.

Dežurni liječnik Ante Markšić izjavio je lokalnim  medijima da vjeruje kako će se situacija stabilizirati, te da je u posljednjih nekoliko sati broj pacijenata sa simptomima trovanja u opadajućem intenzitetu u odnosu na prethodna dva dana, kada je intervenirano istim povodom u 40 slučajeva dnevno.

Uzrok masovnog trovanja stanovnika ove općine u Federaciji BiH još treba službeno potvrditi.

Prema prvim sumnjama koje su iznijeli lokalni mediji, uzrok je voda iz vodovodne mreže u kojoj je sprovođena sanacija i potrošači je nisu ni trebali piti bez prokuhavanja. Te sumnje isti izvori zasad potkrepljuju jedino činjenicom da većina oboljelih dolazi s područja te  sanirane vodovodne mreže.

U Domu zdravlja Prozor-Rama, međutim, “Nezavisnim novinama” je rečeno da to nije točna informacija.

Iz Javnog komunalnog poduzeća “Vodograd” zbog neradnog dana nisu uspjeli dobiti komentar, ali je na njihovoj službenoj stranici istaknuta preporuka za građane da se voda prije upotrebe prokuhava.

“Obavještavamo korisnike da vodu koju koriste za piće prokuhavaju. Zbog obilnih kiša i zbog prestanka vodoopskrbe prethodnih dana moguće je da je došlo do zamućenja u pojedinim područjima,  pa se zbog mjera predostrožnosti svima preporučuje da vodu za piće prokuhaju kako bi se izbjegle eventualne zaraze”, istaknuto je na stranici ovog poduzeća još 19. lipnja.

Iz “Vodograda” su tijekom vikenda istakli da je voda analizirana neposredno nakon posljednjih velikih padalina i da su nalazi bili uredni, ali je sada naloženo ponovno uzimanje uzoraka.