Izraelski predsjednik Reuven Rivlin i palestinski predsjednik Mahmoud Abbas neće u Bruxellesu održati službeni susret u četiri oka, usprkos pokušajima da do tog sastanka dođe, potvrdile su obje strane.

Kako je priopćio ured predsjednika Rivlina u Jeruzalemu, Abbas je odbio "europsku inicijativu o održavanju sastanka između dvoje predsjednika". Izrael je u srijedu izrazio volju da do tog sastanka dođe.

"Čudno mi je to što predsjednik Abbas uvijek iznova odbija sastati se s izraelskim čelnicima. Bilo mi je žao čuti da je to ponovo učinio. Nećemo moći izgraditi međusobno povjerenje ukoliko ne budemo direktno razgovarali", kazao je Rivlin.

U međuvremenu je Abbasov ured priopćio da "sastanka nije bilo, kao ni priprema za taj sastanak". Abbas je, dodaje se u priopćenju, stigao u Bruxelles kako bi se"očitovao o najnovijem razvoju događaja glede mirovnog procesa i razgovarao o međunarodnoj mirovnoj konferenciji na Bliskom istoku".

Izraelska i palestinska strana ne slažu se oko najnovijih francuskih prijedloga o održavanju mirovne konferencije do kraja godine. Palestinska strana sklona je održavanju konferencije, dok Izrael inzistira na bilateralnim pregovorima s Palestincima, bez ikakvih preduvjeta.