U 1000 godina staroj pećini u Kini pronađen je zlatni kovčeg koji bi mogao predstavljati jedno od najvećih otkrića u povijesti arheologije.

Tim arheologa pronašao je u Nanjingu 2010. godine. fragmente kostiju koji bi mogli pripadati Budi - putujućem učitelju, mudracu i osnivaču budizma. Arheolozi su u pećini pronašli hram, ispod kojeg se nalazila kripta. U kripti je pronađen veliki kameni kovčeg koji je sadržao 'stupu', ukrašeni oltar namijenjen meditaciji. Riječ je o intarziranom objektu visine 117 centimetara i širine 45 centimetara, načinjenom od sandalovine, zlata i srebra, u kojem su pronađene kosti budističkih svetaca, piše portal LiveScience.

Oltar krasi natpis u kojem se navodi ime njegovog ktitora i graditelja, a nabrojana su i imena svetaca čiji su ostaci bili smješteni u kovčeg. U oltaru je pronađen srebrni kovčeg dužine 20 centimetara, u koji je bio smješten još manji, zlatni kovčeg, nešto kraći od 8 centimetara.

Sadržavao je dio lubanje, za koju se pretpostavlja da pripada Budi. Kako je kovčeg u kovčegu bio zaključan u oltaru, a oltar zaključan u kameni kovčeg u krpiti pod hramom, znanstvenici ističu da je pronađeni sadržaj imao izuzetan značaj za monahe jer su uložili naročit trud u to da relikvije budu sačuvane.

Natpis priča priču o tome na koji način je kost Budine lubanje dospjela u zlatni kovčeg. Prema predaji muškarca zvanog Deming, Budino tijelo kremirano je na rijeci Hiranavati, a posmrtne ostatke tadašnji kralj podijelio je na tisuće dijelova, od kojih je 19 odneseno u Kinu. Jedan od tih 19 dijelova upravo bi trebalo biti dio lubanje koja je pronađena u kovčegu. Relikvije su u prošlosti zbog ratnih sukoba premještane nekoliko puta, sve dok car Chen Cong u 11. Stoljeću nije sagradio hram u kojem su provele narednih 1000 godina.