Čini kako je misterij nestanka Amelije Earhart riješen s 99-postotnom sigurnošću. Slavna američka avijatičarka nestala je iznad Tihog oceana 1937. tijekom pokušaja leta oko svijeta. Earhart i njen navigator Fred Noonan nikad nisu pronađeni, a misterij njihova nestanka i danas privlači pozornost mnogih.
 
Javio se stručnjak za skeletnu biologiju s američkog sveučilišta Tennessee koji je uvjeren da je riješio toliko dugo čekani misterij. Richard Jantz tvrdi da su kosti pronađene na otoku Nikumaroro upravo kosti nestale Earhart, a u međuvremenu su poslane na analizu u Fidži gdje ih je izmjerio znanstvenik David Winn Hoodless, nakon čega su nestale. No, Jantz ih je usporedio s Earhartovim kostima i zaključio da se mjere slažu, piše Washington Post.
 
Kosti odgovaraju njenim mjerama
 
"Uspjeli smo izmjeriti dužinu kosti kod kojih je to bilo moguće. Tri pronađene kosti s otoka Nikumaroro usporedili smo s mjerama Amelije Earhart i došli do vrlo sličnih rezultata. Male su šanse da bi neka druga osoba mogla imati toliko sličnosti s kostima Earhartove", tvrdi Jantz. Znanstvenici su kosti s otoka usporedili s 2776 ljudi i našli njih tek 17 čije dimenzije odgovoraju više nego Amelijine.

Amelia Earhart je prva žena koja je zrakoplovom preletjela Atlantski ocean, kao putnik 1928. godine. Četiri godine kasnije sama je preletjela Atlantik, a 1935. letjela je od Havaja do Kalifornije 18 sati i 16 minuta. Nestala je 1937. tijekom pokušaja leta oko svijeta, krenuvši prema otoku Howland.
 
Pretražili ogroman prostor i potrošili ogroman novac
 
Njezin nestanak izazvao je jednu od najvećih potraga u povijesti zrakoplovstva. Tražili su je 17 dana pretraživši 402.000 četvornih kilometara i potrošivši oko četiri milijuna dolara, nakon čega su američke vlasti odustale od istrage. U njezinu čast je 1938. na otoku Howland izgrađen svjetionik.