Gotovo da ne postoji nogometaš koji bi odolio pozivu slavne Barcelone, pa makar se zvao Ibrahimović, Luis Suarez, Neymar ili pak glavom i bradom Lionel Messi. Međutim, taj veliki izazov i adrenalin koji stvara poziv s Campa Nou, za mnoge profesionalce vrhunske klase pokazao se i potezom visokog rizika.

Prelazak u katalonski klub mnogim je igračima značio zastoj ili neku vrst crne rupe u karijeri.Takav slučaj bio je, između ostalih, i onaj Zlatana Ibrahimovića, koji na Camp Nou, jednostavno, nije proigrao, te se gotovo ekspresno vratio u Italiju.

Ne računajući Ivana Rakitića i Samuela Umtitija, većina novopridošlih u zadnje vrijeme nije ostavila vidnoga traga. Dakako, velike igračke zvijezde kao Luis Suarez i Neymar gotovo da su bili ''osuđeni'' na uspjeh u Barceloni.

U sporednim ulogama našla su se ''pojačanja'' kao Andre Gomes, Paco Alcacer, Lucas Digne, Jasper Cillessen, Denis Suarez, za koje je Barca prošle sezone potrošila više od 120 milijuna eura (u taj iznos treba ubrojiti i kupovinu Umtitija).

Sezonu ranije Katalonci su zbog kazne FIFA-e, kupnju Arde Turana i Aleixa Vidala morali realizirati ''s odgodom'', odnosno, iako su potpisali ugovor, nisu mogli nastupati do 1. siječnja 2016.

Međutim, nijedan od njih dvojice nije se uspio probiti u prvih 11, kako u polusezoni 2016., tako i u upravo završenom ciklusu 2016/2017. Valja imati na umu da je klub u njih dvojicu uložio gotovo 50 milijuna eura.

Marca podsjeća kako je Barcelona imala upješnu kupovinu uoči sezone 2014/2015, kad je Andoni Zubizarreta doveo Luisa Suareza, Ivana Rakitića, Claudia Brava, Marc-Andre ter Stegena i Jeremyja Mathieua, te mu se manje uspješni Thomas Vermaelen i Douglas još mogu oprostiti.

Ovoga ljeta Barcelona ponovno pokušava dovesti igrače koji će moći držati visoku razinu igre, a među ostalima spominju se Verratti (PSG), Saúl Ñíguez (Atletico), Kovačić (Real) ili pak njihovi momci Gerard Deulofeu i Hector Bellerin.

Kako će se stvari na kraju odvijati, hoće li eventualno doći Paulo Dybala iz Juventusa i neki od Brazilaca koje, kako se to kaže, ''traži pola Europe", znat će se tek koncem ljeta.