Među više od 60 tisuća uglednih i utjecajnih osoba iz svih oblasti ljudskoga djelovanja koji su našli mjesto u publikaciji ''Who's Who in the World'' (Tko je tko u svijetu), koju svake godine izdaje ugledni američki Marquis, našlo se ime sveučilišnoga profesora Marka Dragića kao jedinoga znanstvenika iz Bosne i Hercegovine.

Marquisova publikacija je već desetljećima standard za sveobuhvatnost i pouzdanost biografskih podataka najznačajnijih osoba na svijetu iz svih oblasti djelovanja od politike, gospodarstva, znanosti do sporta, kulture i umjetnosti.

Svake godine Marquis na više od 2.800 stranica objavi osnovne biografske podatke o najznačajnijim osobama u svijetu, a sama ova publikacija nudi istraživačima jedinstven i točan uvid u podatke o svima onima koji su dali izniman doprinos u bilo kojoj oblasti ljudske djelatnosti.

U prošlogodišnjoj i pretprošlogodišnjoj publikaciji Who's Who in the World prof. dr. Marko Dragić jedini je iz znanstvene zajednice BiH i ujedno jedina nepolitička osoba iz naše zemlje koju su Marquisovi priređivači odlučili uvrstiti u svoju zbirku biografskih podataka.

''Za mene je to bilo veliko iznenađenje, ali i čast jer očito je da netko izvan ovih prostora vrjednuje ono što sam radio i radim u svojoj znanstvenoj karijeri. Vjerujem da to može biti poticaj za sve entuzijaste koji i u ovakvoj BiH gdje je znanost u trećem planu i gdje se malo ili nikako ulaže u znanost odlučuje posvetiti tomu'', kaže prof. dr. Dragić.

Način uvrštavanja u publikaciju reguliran je tako da Istraživački odbor uredništva proučava međunarodne reference osoba koje se ističu u svojim područjima rada, znanstvene časopise, novine i ostale medije kako bi se pronašlo najuspješnije ljude iz raznih područja ljudske djelatnosti. Uredništvo, osim toga, pregledava i istražuje članstva u prestižnim profesionalnim udrugama. Osnovni kriterij izbora osobe i uvrštavanja biografije u ovu enciklopediju su izvrsnost pojedinca i njegova dostignuća u najužoj struci te njegova međunarodna aktivnost. Daljnji kriteriji selekcije su da: 1. osoba ima vodeći položaj u stručnoj ili društvenoj organizaciji, 2. postignut maksimalan stupanj obrazovanja, 3. isticanje u kreativnom radu (pisanje, glazba, televizija, film i sl.), 4. iskustvo u javnim nastupima ili u objavljivanju govora, odnosno izlaganja i 5. osoba treba u znatnoj mjeri doprinijeti društvenoj zajednici.

Do sada je prof. dr. Dragić objavio 117 znanstvenih radova te 135 prikaza, književnih kritika i popularnih radova u Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori, Makedoniji, Poljskoj, Rusiji, Australiji, Kanadi i drugim zemljama. Nekoliko ekspertiza dao je na HTV-u, BHT-u i drugim tv kućama te radiopostajama i dnevnim listovima. Ekspert je pri Ministarstvu nauke Crne Gore. Autor je deset znanstvenih knjiga te fakultetskoga udžbenika i priručnika. Pod njegovim mentorstvom na filozofskim fakultetima u Mostaru i Splitu napisan je i obranjen 531 završni i diplomski rad. Na tim fakultetima te na Filozofskom fakultetu u Zagrebu mentorira desetak doktoranada.

Prof. dr. Marko Dragić je tijekom svoje znanstvene karijere uspio snimiti i sačuvati veliki dio kulturne baštine, ali i motivirati studente da snime mnogo primjera nematerijalne kulturne baštine u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori. Predsjednik Republike Hrvatske odlikovao ga je Redom hrvatskoga trolista i Spomenicom domovinske zahvalnosti.

Fena / Bljesak.info