Veliki rast izvoza poljoprivrednih proizvoda iz BiH u Rusiju izazvao je pozornost ne samo države uvoznice nego i nedobronamjernih u okruženju koji su se spremno uključili u razotkrivanje sposobnosti ovdašnjih poljoprivrednika.

S rizikom u Rusiju

Pod posebnom paskom “zabrinutih” zbog puta dugačkog 2458 kilometara, našao se izvoz 94 tone krumpira, koji nije sporan. Riječ je o mladom krumpiru koji su proljetos izvezle tvrtke s područja juga Hercegovine, pritisnute gubitkom hrvatskog tržišta. Branko Rakić, komercijalist tvrtke “Agrofructus” iz Čapljine, o tom je poslu za “Večernjak” u lipnju izjavio: “Svi troškovi idu na teret “Agrofructusa” uz minimalnu zaradu od samo 4 centa. S rizikom smo išli samo kako bi se probili na rusko tržište”, kazao je tada Rakić. - Probali smo izvoziti na rusko tržište koje je za nas novo, poslali dva tegljača koja su putovala 6 dana, roba je stigla i rasprodana je. Dalje nije bilo interesa, kasno smo se uključili. Brokeri su savjetovali da iduće godine krenemo ranije, čime bi iskoristili embargo koji je EU uvela prema Rusiji - riječi su Igora Bebeka, direktora tvrtke “Borna”, drugog izvoznika krumpira za Rusiju, prenosi portal Vecernji.ba.

Najveći južnohercegovački izvoznik na rusko tržište je “Agroherc” iz Čapljine. Milenko Soče, direktor ove tvrtke, kaže: -Ubrat ćemo blizu 2000 tona jabuka, kao i 2000 tona breskvi i nektarina, stolno grožđe te trešnje. Ove godine planiramo u Rusiju plasirati rekordnih 800 tona jabuka! Berba još nije završena. Pregovaramo s jednom jakom kućom u Rusiji o izvozu, ne samo prema Moskvi nego i prema Novosibirsku i drugim udaljenijim područjima. Turska je veliki izvoznik prema Rusiji, tako da se treba izboriti za mjesto na tržištu. Mnogi misle kako je posao samo dovesti robu u Rusiju. Nije to baš jednostavno. Ne možete dati robu na povjerenje, velika je udaljenost, kupce ne poznajete, morate osigurati bankovna jamstva ili plaćanje unaprijed. Za sljedeću godinu planiramo veći izvoz u Rusiju, ako se nešto ne poremeti, a nadam se kako neće - kaže za Večernji list direktor Soče.