Centar za socijalni rad Tuzla zbrinuo je djevojčicu iz tuzlanskog izbjegličkog naselja Mihatovići, koju je majka prošle godine, navodno, za 16.000 KM prodala jednoj obitelji iz Živinica, čiji su je članovi tjerali da prosi.

Kako navodi Dnevni avaz, ova 12-godišnjakinja romske nacionalnosti, inače dobra učenica, posredstvom Udruženja Zemlja djece bila je uključena u projekt obrazovanja djece po skraćenom programu, koji se provodio u OS Podrinje u Mihatovićima.

Voljela je učiti i postizala je dobre rezultate, a nekoliko puta predstavljala je školu na natjecanjima.

''Djevojčica je pohađala treći razred, ali se odjednom prestala pojavljivati na nastavi. Do isteka zakonskog roka od 15 dana nedolaska u školu bez opravdanja nismo mogli poduzeti nikakve mjere, osim što smo bezuspješno pokušavali naći njezinu majku.

Nažalost, majka se nije odazivala našim pozivima. Čim je prošlo 15 dana, slučaj smo prijavili Centru za socijalni rad, koji je odmah reagirao prema nadležnim državnim institucijama'', rekao je Emir Jahić, direktor OS Podrinje.

Ispostavilo se da su djevojčicu udali za starijeg muškarca koji ju je odveo u Živinice. Nekoliko dana kasnije njezina majka otišla je da je posjeti, ali mladoženjina obitelj joj nije dozvolila da vidi kćerku.

Majka se zatim obratila nastavnicima, a tada se za djevojčicom već tragalo. Nađena je na ulici u Banja Luci kako prosi.

''Kada su je našli, smjestili su je u sigurnu kuću, a kada je isteklo razdoblje boravka, zbrinuta je u drugu instituciju i određen joj je poseban staratelj'', izjavila je Avazu Hasiba Alibegović iz Centra za socijalni rad Tuzla.

''Razočarani smo što su zakazale pojedine institucije koje su dio lanca za borbu protiv trgovine ljudima. Protiv mladoženje se vodi postupak za kazneno djelo spolni odnos s maloljetnom osobom'', rekao je Avazu Adnan Drndić, socijalni radnik iz Udruženja Zemlja djece.

Majka je terećena za kazneno djelo zapuštanje ili zlostavljanje djeteta za što je prvostupanjskom presudom osuđena na šest mjeseci zatvora uvjetno, a kaznu neće izdržavati ako u dvije godine ne počini slično krivično djelo.