Sustav automatskog kočenja zaustavio je kamion i izbjegnute su posljedice koje su mogle biti i gore, reklo je njemačko državno tužiteljstvo u četvrtak na konferenciji za novinare o istrazi napada na božićni sajam u Berlinu koja je pokazala velike sigurnosne propuste, ali zasad nije otkrila ni jednog suučesnika ni nalogodavca.

Prema dnevnom listu Süddeutsche Zeitung, nekoliko minuta prije zalijetanja u masu, Amri je neidentificiranoj osobi poslao selfie i poruku "Brat moj moli, sve je dobro, Bog to želi, u autu sam, moli za mene", prenosi Hina.

 Te informacije potkrepljuju tezu o barem pasivnom suučesništvu i na nju istražitelji usmjeravaju napore duže od sedam dana, za sada bez rezultata.

- Nepromijenjenim intenzitetom se nastavljaju istrage o mogućnosti postojanja drugih sudionika, nalogodavca ili osoba upoznatih s planovima atentata - rekla je Frauke Kohler.

Deset dana nakon atentata u kojem je ubio 12 osoba i dalje nije jasno kako je Amri izmakao višemjesečnom nadzoru i ispred nosa pobjegao njemačkoj i europskoj policiji.

Prema Süddeutsche Zeitungu, njemački centar za borbu protiv terorizma (GTAZ) je tijekom 2016. više puta razmatrao njegov slučaj, ali je procijenio da postoje male vjerojatnosti da počini atentat.

U posljednjem izvještaju pet dana prije atentata, antiteroristički centar je naveo da je Amri bio upoznat s funkcioniranjem policije.

Njemačke vlasti su znale da je mladi Tunižanin u bliskim vezama s njemačkim džihadističkim krugovima i policija Dortmunda ga je procijenila kao simpatizera grupe Islamska država (ISIL).

Savezno tužiteljstvo je u četvrtak potvrdilo vjerodostojnost videosnimke u kojoj ISIL preuzima odgovornost za najgori islamistički atentat počinjen na njemačkom tlu.

Istražitelji su također dugo znali da je Amri na internetu proučavao načine proizvodnje bombi i u jednoj online raspravi je ponudio svoje usluge bombaša samoubojice, vjerojatno jednom članu ISIL-a, priopćio je taj list.