Detoksikacija organizma uklanja štetne tvari, a najbolje ju je raditi nakon blagdana i jela bogatih kalorijama. Zdrava krava vam donosi detoksikacijski plan uz koji ćeš osloboditi tijelo od toksina i ponekih suvišnih kilograma nagomilanih tijekom hladnijih mjeseci.

Detoksikacijom pomažemo organizmu da se očisti

Od namirnica se preporuča visok unos voća i povrća kako bi se unijela i dijetalna vlakna koja imaju važnu ulogu u detoksikaciji organizma. Također se preporuča konzumiranje cjelovitih žitarica, integralne riže, prosa i ječma koji potiču pokretljivost crijeva. Žitarice je poželjno jesti i u jutarnjim satima, u obliku žitnih pahuljica sa dodatkom voća i orašastih plodova te u sklopu drugih obroka, umjesto kruha.

Pektin u jabukama može dodatno pomoći u uklanjanju štetnih tvari pa je preporuka da se dnevno unese barem jedna jabuka. Svo ostalo voće je visoko preporučljivo. Povrće je bogato vlaknima pa ga je poželjno unositi u velikim količinama, pripremati variva, umake, pirjati ili peći u foliji.

Ugljikohidrati za ručak, proteini za večeru

Također, potrebno je razlikovati namirnice po udjelu ugljikohidrata i proteina, jer su preporuke da se tijekom dana unose namirnice bogate ugljikohidratima (doručak i ručak), a za večeru da se konzumiraju namirnice bogate proteinima. Na taj način osigurava se potreba za energijom tijekom dana koju prvenstveno dobivamo iz ugljikohidrata.

Od izvora bjelančevina preporuča se konzumacija ribe, koja je ujedno bogata i omega-3 masnim kiselinama, nemasnog mesa, peradi, svježeg sira, soje i sojinih proizvoda. Namirnice bogate složenim ugljikohidratima su žitarice (pšenica, proso, raž, zob) i proizvodi od žitarica poput tjestenine, palente, pšeničnog griza, kus kusa, dok se pečena tijesta za pizzu ili kruh ne preporučuju.

Za vrijeme detoksikacijske dijete potrebno je unositi dovoljno tekućine kako bi se izbjegla dehidratacija. Tekućinu se preporučuje unositi putem vode, biljnih čajeva, nezaslađenih sokova od voća i povrća, te u obliku juha i variva.

Detoksikacijski plan u sedam koraka

Povrće i voće trebaju činiti okosnicu tvoje prehrane.

Tijekom cijelog dana jedi lagane obroke.

Nemoj preskakati obroke i izbjegavaj dulje gladovanje tijekom dana, jer će takvo ponašanje rezultirati nepotrebnim prejedanjem.

Uživaj u maštovitim povrtnim salatama. One osiguravaju cijeli niz visokovrijednih tvari koje pomažu metabolizam, jačaju obrambenu sposobnost tijela i čiste organizam od otrova. Salate začini kvalitetnim ekstra djevičanskim maslinovim uljem.

U borbi protiv toksina nužan je i adekvatan unos tekućine. Tijekom detoksikacije potrebno je unijeti oko dvije litre tekućine u organizam u obliku juha, sokova, čajeva i mineralne izvorske vode.

Povrće pripremaj što kraće kako bi vrijedne tvari ostale očuvane.

Tople povrtne juhe te sokovi od svježeg voća i povrća pravi su način za podizanje energije.