Na području Unsko-sanske županije promet se odvija otežano i usporeno zbog obilnog snijega. Zahvaljujući intervencijama putnih službi, zasad su svi putni pravci prohodni - priopćemo je iz Operativnog centra Federalne uprave civilne zaštite.

Posebno je otežano, navodi se, preko planinskih prevoja Oštrelj (Bosanski Petrovac-Drvar) i Lanište (Ključ-Bosanski Petrovac), kao i na dionici Ripač-Vrtoče, gdje dodatne poteškoće vozačima pričinjava jak vjetar koji stvara snježne nanose.

Zbog zimskih uvjeta za vožnju u Hrvatskoj, na Graničnom prijelazu Izačić jutros od 05:30 sati obustavljen je promet za sva vozila.

Telefonske veze funkcioniraju u svim pravcima. Vodoopskrba je zadovoljavajuća, ali je zbog obilnih snježnih padavina došlo do više prekida na visokonaponskoj i niskonaponskoj mreži u općinama Bihać, Bužim, Cazin, Sanski Most i Velika Kladuša.

Ekipe elektrodistribucije su na terenu i rade na otklanjanju kvarova. U Srednjobosanskoj županiji promet se odvija otežano po mokrom i skliskom kolovozu. Snijega na kolovozu ima na putnim pravcima Bugojno-Kupres-Livno-Mlinište, Bugojno-Novi Travnik, Bugojno-Gornji Vakuf-Prozor i Turbe-Skender Vakuf.

Vozači oprez

Na dionici prometa Jajce-Banja Luka (mjesto Lučina) zbog klizišta, promet se odvija usporeno, jednom prometnom trakom. Na regionalnom putu R-413a, Travnik-Galica, u potpunosti je obustavljen promet.

Na području Livanjske županije sve magistralne i regionalne ceste su prohodne. Prometuje se otežano zbog obilne kiše i snijega. Kolovozi su mokri i skliski na dionicama Priluka-Glamoč-Mliništa, Šujica-Kupres, Livno-Šujica (Borova Glava), B.Grahovo-Strmica i Drvar-Resanovci.

Na kolovozima ima ugažena snijega i leda. Promet dodatno otežava i snijeg nošen vjetrom, posebno na području općine Kupres, te smanjuje vidljivost na oko 50 metara. Lokalne ceste u svim općinama su djelomično neprohodne. Ekipe zimske službe vrše čišćenje i posipanje putova.

Kada je riječ o Župoaniji Sarajevo, zbog najava obilnijih snježnih padalina, Županijska uprava civilne zaštite ŽS izdala je upozorenje pravnim i fizičkim osobama za poduzimanje preventivnih mjera zaštite i spašavanja od snježnih padavina. Na području Posavske županije, vodostaj rijeke Save je u opadanju duž cijelog toka.

Na području općine Kalesija, u protekla 24 sata je službi civilne zaštite prijavljeno ponovno aktiviranje dva stara klizišta u MZ Kikači i MZ Brda. Spomenuta klizišta ugrožavaju dva stambena objekta.

U općini Gradačac, službi civilne zaštite prijavljeno je reaktiviranje klizišta u Mionici 2 Brdo. Ovo klizište ugrožava kuću s pratećim objektima.

U Županiji Sarajevo općinske službe civilne zaštite kontinuirano vrše monitoring na aktualnim klizištima.

U općini Olovo na području Zeničko-dobojske županije, pokrenutno je manje klizište u naselju Rečica, Mjesna zajednica Solun.

U USŽ prekinuta nastava

Ministar obrazovanja Unsko-sanske županije Dario Jurić danas je donio odluku o prekidu nastave u svim školama na području Županije do petka, 13. veljače zbog vremenskih nepogoda.

Snijeg koji neprekidno pada od jučer, dostigao je visinu od oko pola metra i prouzrokovao je probleme na putovima.