Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko pozvao je u utorak Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda da osigura nastavak potpore naporima za osiguranje trajnog mira i stabilnosti u BiH, istodobno upozorivši na opasnosti koje prijete našoj zemlji, posebice zbog aktivnosti vlasti Republike Srpske.

U redovitom šestomjesčnom izvješću o stanju u BiH koje je u New Yorku podnio Vijeću sigurnosti UN, Inzko je kazao kako se od vlasti u BiH, uspostavljenih na temelju rezultata izbora iz listopada 2014., sad očekuje pokretanje reformi koje će osigurati nova radna mjesta, poboljšati funkcioniranje tijela vlasti i ojačati vladavinu prava, posebice na planu borbe protiv kriminala i korupcije.

"Vjerujem da se dosta toga može postići u 2015., ukoliko se pokaže opredijeljenost za BiH kao državu'', kazao je Inzko, dodajući kako je BiH dobila novu priliku, koju mora iskoristiti.

Alternativa tome je da sve ostane po starom i da političari u BiH i dalje vode politiku iz prošlosti koja je vodila zemlju sve dublje u krizu, smatra Inzko.

"Ima političara koji bi mogli pasti u iskušenje da krenu ovim negativnim i opasnim putem. U prošlih šest mjeseci došlo je do negativnog razvoja situacije, gdje je bilo i izravnog osporavanja Daytonskog sporazuma", izjavio je visoki predstavnik, prenosiHina.

Istaknuo je kako ga osobito zabrinjavaju deklaracija Narodne skupštine RS od 17. travnja, u kojoj se izravno osporavaju ovlasti Ustavnog suda BiH, i deklaracija kongresa SNSD-a, kojom se poziva na provedbu referenduma o neovisnosti RS 2018. godine.

"Stoga problem ima ime, i zove se referendum. Problem također ima i datum – 2018.", istaknuo je Inzko, podsjećajući kako entiteti u BiH nemaju pravo na otcjepljenje.

Mediji u RS Inzkov izvještaj su dočekali ''na zub'' ističući kako se u njemu nije ni slovom spomenuo napad u Zvorniku. (bljesak.info)