Koalicijski sporazum između Demokratske fronte i SDA je sve bliže pucanju, a u javnosti se pojavila i informacija o definitivnom prekidu suradnje dvaju stranaka izazvane negodovanjem DF-a zbog zapošljavanja SDA-ovih stranačkih kadrova.

Damir Bećirović, zastupnik DF-a u Zastupničkom domu PSBiH nije želio potvrditi ali ni negirati upit portala Bljesak.info o konačnom raskidu suradnje, ali je rekao kako je riječ o velikom problemu.

''Zadnjih dana se vode intenzivni razgovori o suradnji sa SDA. Riječ je o problemu koji se može prenijeti iz Kantona Sarajevo na cijelu Federaciju BiH'', rekao je Bećirović za Bljesak.info, ali nije potvrdio navode da je odlučeno da se raskine koalicijski sporazum dvaju stranaka kako se to nagađa u novinarskim krugovima.

Naime, medijima je u utorak Sifet Podžić, glavni tajnik DF-a, potvrdio kako se u Sarajevskoj županiji obustavlja sporazum jer SDA upošljava svoje kadrove na brojna mjesta.

''Demokratska fronta je obustavila razgovore sa SDA o uspostavi vlasti u Kantonu Sarajevo zbog zapošljavanja njihovih kadrova u administraciju i javna poduzeća'', potvrdio je Podžić.

Demokratska fronta negoduje jer SDA krši sporazum u kojem su se stranke dogovorile da će imenovanja na dužnosti u javnim poduzećima biti posebno razmatrana i da će te dužnosti obavljati stručnjaci, bez obzira na stranačku ili nacionalnu opredijeljenost.

Podžić je rekao kako SDA koristi međuprostor i zapošljava svoje kadrove, a danas se pak govori o tome kako se ovaj problem pojavio i u drugim županijama na što upozoravaju tamošnji dužnosnici DF-a.

Izjavio je kako je zasut emailovima, SMS-ovima ljudi iz drugih županija koji javljaju da se ''isti recept zapošljavanja stranačkih kadrova i rodbine od strane SDA provodi masovno, kao i na razini Federacije i države''.

''Zbog toga smo odlučili na najvišem stranačkom organu da prekinemo pregovore'', navodi Podžić.

S druge strane, iz SDA tvrde kako partnerstvo nije upitno te da ' razgovori na terenu idu''.

Dopredsjednik SDA, Šefik Džaferović, rekao je kako su potpisana dva sporazuma i da su definirani principi i da postoje određena pitanja koja se trebaju dodatno razmatrati.

''Nitko ne dovodi u pitanje ovaj sporazum i postoji čvrsta opredijeljenost da se on u potpunosti realizira'', rekao je Džaferović.