Povišena tjelesna temperatura iznad 37° C normalna je obrambena reakcija tijela na infekciju, no navikli smo je doživljavati kao signal za uzbunu.

Visoka temperatura može biti opasna, osobito ako dosegne 40° C ili više a ne možemo je sniziti, pa u takvim slučajevima svakako treba zatražiti liječničku pomoć.

No često sami prebrzo posežemo za lako dostupnim lijekovima koji snizuju temperaturu (ali pritom opterećuju jetru te mogu imati neželjene nuspojave), a “preskačemo” prirodne načine.

Prva linija obrane vrlo je jednostavna - oblozi ili kupanje u mlakoj vodi koja je 1-2 stupnja niža od uobičajene tjelesne temperature - otprilike 35° C.

Rashlađujte se postupno i umjereno kako ne biste dodatni “šokirali” organizam. Nemojte se tuširati hladnom vodom ni stavljati ledeno hladne obloge.

Kada imate povišenu temperaturu, povećava se mogućnost dehidracije, pa uzimajte puno tekućine - običnu vodu, prirodne čajeve i sokove, lagane povrtne juhe.

Ne valja se previše utopljavati nego tijelu treba omogućiti da se normalno “temperira”. Nosite udobnu i prozračnu odjeću te održavajte umjerenom temperaturu zraka u prostoru u kojemu boravite.

Narodna medicina preporučuje niz prirodnih sredstava za sniženje tjelesne temperature.

Jabučni ocat

Od vode s dodatkom domaćega jabučnog octa (u omjeru 2/3 vode i 1/3 octa) pripravljaju se oblozi protiv povišene temperature, koji se stavljaju na čelo, zglobove, stopala...

Osim klasičnih obloga, često se preporučuje da jabučnim octom natopite čarape, navučete ih na noge i ovijete ručnikom. Kad oblog postane topao, zamijenite ga novim.

Možete i spužvom namočenom u vodenu otopinu octa lagano “namakati” tijelo, ili pripremiti kupku tako da pola šalice octa dodate u mlaku vodu za kupanje. Budite u vodi do 10 minuta.

Kažu da protiv temperature pomaže i ovaj napitak: pomiješajte 2 žličice jabučnoga octa i 1 žličicu meda u čaši vode. Pijte 2-3 puta dnevno.

Krumpir

Od sirovog krumpira pripravljaju se oblozi koji “izvlače” temperaturu iz tijela

Uzmite veći krumpir i dobro ga operite. Ne trebate ga nužno oguliti, no u većini recepata preporučuje se guljenje. Za obloge, krumpir možete narezati na ploške, ili ga naribati. Stavite ga na tabane i navucite preko toga čarape.

Obloge držite dok se ne osuše, a nakon toga ih po potrebi zamijenite novima. Oblozi se mogu staviti i na čelo, te na dlanove.

Bjelanjak

Uzmite dva jaja i odvojite bjelanjke. Prelijte ih na tkaninu (npr. kuhinjske krpe, tanje ručnike, veće platnene maramice) i time omotajte stopala, tako da bjelanjak bude u dodiru s tabanima. Preko obloga možete staviti plastičnu foliju ili vrećicu da ne curi, a potom navucite čarape. Držite obloge dok se ne ugriju.

Češnjak

Pomaže sniziti temperaturu jer potiče znojenje i uklanjanje toksina iz tijela, a uz to djeluje antivirusno i antibakterijski.

2 velika režnja češnjaka ogulite i zgnječite, pa pomiješajte sa 2 žlice maslinova ulja. Mješavinu lagano zagrijte i nanesite na tabane. Omotajte stopala gazom ili platnom pa ostavite preko noći.

1 režanj češnjaka ogulite i fino usitnite, stavite u šalicu i prelijte vrelom vodom. Neka odstoji 10 minuta, a potom ocijedite i polako pijuckajte. Preporučuje se dva puta na dan.

Crveni luk

Luk sitno nasjeckajte, pa ga pomiješajte s malo maslinova ulja i morske soli. Nanesite na tabane pa omotajte gazom ili platnom. Zamijenite oblog čim se ugrije.

Obloge možete pripremiti i tako da luk narežete na kriške pa ga stavite na tabane i učvrstite tkaninom.

Kupus

Oblozi od kupusa ugodno rashlađuju ako imate vrućicu.

Od glavice kupusa odvojite list, malo ga “natucite” da pusti vlagu pa ga stavite na čelo, vrat ili zatiljak. Kad se ugrije, po potrebi ga zamijenite novim.

Đumbir

Stavite 1/2 žličice svježe naribanog đumbira u šalicu vrele vode i ostavite 10 minuta. Zasladite medom. Pijte čaj 2-3 puta dnevno.

Napunite kadu mlakom vodom, dodajte 2 žlice đumbira u prahu i dobro promiješajte. Kupajte se 10 minuta, a potom je najbolje otići u krevet.

Đumbir će potaknuti znojenje i smanjiti vrućicu.
Čaj od đumbira pomaže protiv kašlja, ublažava bolove i olakšava mršavljenje

Grožđice

Bogate su takozvanim fitokemikalijama koje imaju snažno protuupalno djelovanje, pa djeluju kao energizirajući tonik ako imate povišenu temperaturu.

Natopite 25 grožđica u pola šalice vode i ostavite ih da omekšaju (otprilike jedan sat). Zgnječite grožđice u vodi pa ocijedite tekućinu. U dobiveni sok možete dodati iscijeđen sok od pola limuna ili limete. Pijte dva puta dnevno.

Biljni čajevi

Za lakše sniženje temperature preporučuju se čajevi od sljedećih biljaka: bosiljka, bazge, lipe, kadulje, kamilice, metvice, stolisnika, šafrana, boražine, peršina, majčine dušice, gorušice, origana, mažurana.

Oprez - iako se tradicionalno smatra da su oblozi od rakije odnosno alkohola dobro rješenje za povišenu temperaturu, liječnici upozoravaju da alkohol ne valja utrljavati u kožu. Nipošto nemojte takve obloge stavljati djeci jer se mogu otrovati alkoholom.

Prirodni aspirin

Među domaćim receptima za sniženje temperature su i oblozi od narezane cikle te od svježeg (mladog) sira. Za rashlađivanje organizma dobrodošli su i prirodni sokovi od drena (drijenka), maline i brusnice, te kiselo mlijeko.

Pomaže i ljuta hrana poput crvene paprike i čilija koji sadrže kapsaicin, tvar što potiče znojenje i tako regulira tjelesnu temperaturu.

U sniženju temperature koristi se i badem te ekstrakti vrbe i breze (npr. brezin sok) jer sve ove biljke sadrže salicin - prirodni aspirin.