Najveću potencijalnu opasnost za sigurnost predstavljaju islamske radikalne grupe koje djeluju na širem području Balkana i koje pokazuju veliko zanimanje za događanja u BiH, a time i u Republici Srpskoj, navodi se u Informaciji Vlade o aktualnom stanju sigurnosti u Republici Srpskoj.

U ovom dokumentu, koji će 1. ožujka, biti razmatran na sjednici Narodne skupštine RS, u pet grupa su podijeljeni oni koji predstavljaju, kako se navodi, potencijalnu opasnost, a radi se pripadnicima „vehabijskog pokreta“.

- Od svih skupina, najveću opasnost predstavljaju pripadnici takozvanog Vehabijskog pokreta, koje je nužno diferencirati po važnosti i ulozi, navodi Vlada u ovoj informaciji.

Jedan dio ove populacije, kako se dodaje, predstavlja „klasične vjernike koji služe kao osnova za daljnju indoktrinaciju društva“.

- Drugi dio, koji je trenutno najviše opasan, su “novi” pripadnici koji se tek trebaju dokazati.

U ovu grupu najčešće se uključuju osobe s kriminalnim dosjeima, višestruki povratnici, osobe sklone konzumiranju droga, osobe s psihičkim poteškoćama, odnosno najčešće su to osobe iz najnižih slojeva društva. Ovakve osobe su spremne na “izolirane” terorističke napade i vrlo teško je uspostaviti operativni nadzor nad njima.

Ovo se pokazalo na primjerima terorističkih napada u Zvorniku i Rajlovcu kao određeno pravilo u načinu izvršenja ovih djela, tvrdi se u informaciji Vlade RS-a o stanju sigurnosti u RS.

Treći dio, kako se dodaje, populacije odnosi se na osobe koje su povratnici sa stranih ratišta.

- Ovaj dio ljudi vrlo je opasan jer pored vjersko-ideološke indoktrinacije sasvim sigurno posjeduje i veliko ratno iskustvo, stoji u informaciji.

Četvrti dio u hijerarhiji pokreta predstavljaju tzv. “daije” ili propovjednici koji su obučeni za širenje vjerske i ideološke indoktrinacije. Peta grupa su “šejhovi” odnosno ideolozi. Najčešće se uopće ne nalaze na području naše zemlje i određenim procesima rukovode iz inozemstva. Ovdje je vrlo važno napomenuti da oni uživaju podršku nekih zemalja koje se mogu dovesti u vezu sa sponzoriranjem terorizma u svijetu (Saudijska Arabija, Bahrein, UAE, Iran, Turska, itd.), tvrdi se u informaciji Vlade RS-a.

Općenito, dodaje se, mogućnosti za događanje terorističkih napada u Republici Srpskoj iste su kao i bilo gdje drugo u svijetu.

- Trenutno, određenim frakcijama nije u interesu da na području Balkana izazivaju sukobe jer im je ovo područje zanimljivo kao odskočna daska za zemlje zapadne Evrope.

Međutim, pojedine frakcije ne dijele ovo mišljenje, a da bi pokazali svoj utjecaj djeluju po načelu “ograničenih incidenata” kao što su Zvornik i Rajlovac, tvrdi se u informaciji.

Spremnost na odgovor ovom izazovu treba promatrati s više aspekata.

- Pojačanim operativnim radom pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske kontroliraju sigurnosnu situaciju u skladu sa svojim ovlastima.

Koordinacija rada svih segmenata policije nužan je preduvjet za adekvatno postupanje u situacijama kada postoji opasnost od ugrožavanja sigurnosti terorizmom.

Upravo s ciljem otklanjanja prijetnji od terorizma, posljednjih mjeseci poduzimaju se pojačane planske mjere koje objedinjavaju djelovanje svih policijskih segmenata Ministarstva.

Posebno je važno napomenuti da je nužno stalno razvijanje zakonskih, operativnih, taktičkih i logističkih kapaciteta za adekvatno suprotstavljanje terorizmu, navodi se u ovom dokumentu.

Posljednjom sistematizacijom radnih mjesta u MUP-u RS formirana je Uprava za borbu protiv terororizma i ekstremizma, u kojoj djeluju dvije jedinice i četiri odjela.

Također, Specijalna jedinica policije u svom sastavu ima antiteroristički tim i svi djeluju planski i sinkronizirano.