Kad je Dietrich Mateschitz 1. travnja 1987. godine na domaće austrijsko tržište plasirao prve limenke Red Bulla, vjerojatno nije ni sanjao da će nakon 30 godina njegov energetski napitak postati jedan od najpoznatijih svjetskih brendova uopće.

Inspiriran funkcionalnim pićima s Dalekog istoka, Dietrich Mateschitz je stvorio formulu energetskog pića Red Bull i razvio svoj jedinstveni marketinški koncept.

Ovo je bilo ne samo pokretanje potpuno novog proizvoda, nego i rođenje potpuno nove kategorije proizvoda. Danas je Red Bull dostupan u 171 zemalja i do sada je konzumirano više od 62 milijarde limenki Red Bulla .

Pjenušavo piće s ukusom koji podsjeća na gumene bombone Haribo, postalo je vodeći energy drink u svijetu.

Mateschitzev planetarni uspjeh krenuo je brzinom rakete, čineći ga u međuvremenu slavnim milijarderom.

Kao najbogatiji Austrijanac, na aktualnoj Forbesovoj listi našao se na 86. mjestu po bogatstvu u svijetu.

Ovaj Štajerac je 1987. godine sa svojim energetskim pićem napravio oko milijun eura prometa, a 2016. godine je njegov promet iznosio 6,03 milijardi eura.

Kompanija koja u 171 zemlji svijeta ima 11.865 djelatnika, prošle je godine prvi put prešla prag od šest milijardi eura prometa. Još uvijek nisu objavljeni podaci o ostvarenoj dobiti u 2016. godini, ali je primjerice u 2015. pozitivan rezultat iznosio 501 milijun, što je ujedno značilo povećanje dobiti za 35 posto na godišnjoj razini.



Naziv potječe s Tajlanda

Dietrich Mateschitz je 1982. godine bio na službenom putovanju na Tajlandu, u to vrijeme kao marketing menadžer zubne paste Blendax.

Tamo se susreo s napitkom "Krating Daeng" koji je ljude na duže staze držao budnima i aktivnima. Piće mu se dopalo, a kako u prijevodu to znači ''crveni bik'', Mateschitz je odmah shvatio kako naziv "Roter Stier" na njemačkom jeziku ne dolazi u obzir, pa se odmah i opredijelio za engleski naziv "Red Bull".

Legenda kaže kako se tadašnji marketing menadžer Blendaxa uz pomoć tog pića s Tajlanda uspješno nosio s umorom izazvanim jet legom.

Impresioniran tim proizvodom, Mateschitz je 1984. godine, skupa s vlasnikom tajlandske tvrtke T.C. Pharmaceutical, Chaleom Yoovidhyajom, osnovao zajedničku firmu Red Bull GmbH.

Za razliku od Red Bulla, piće Krating Daeng ne sadrži sodu (karbonatna kiselina) i ima drugačiju recepturu.

U zajedničkoj kompaniji obitelj Yoovidhya imala je većinski udio, a Mateschitzu je pripadalo 49 posto vlasništva. Trebalo je nekoliko godina dok se nije pronašla prava strategija za promidžbu Red Bulla. Osmišljavanjem slogana "Red Bull daje ti krila", Mateschitz je 1987. godine s Red Bullom izišao na tržište.

Mlađa generacija bila je oduševljena novim pićem, a Red Bull je svoju marketinšku strategiju ponajviše gradio na ekstremnim sportovima.
Poruka je bila jasna - Red Bull se želi identificirati s odvažnim avanturistima koji mogu postići ono što se većina ne usuđuje.



Red Bull (ne) daje ti krila

Ipak, njihov slogan "Red Bull daje ti krila" donio im je i jednu komičnu tužbu, ali tužbu koja ih je koštala desetine milijuna nakon sudske nagodbe.

Naime, jedan je Amerikanac pokrenuo tužbu protiv Red Bulla, žaleći se kako njega i mnoge druge taj slogan dovodi u zabludu, jer ti ovo energetsko piće zapravo - ne daje krila.

Red Bull je pristao u jedan fond uplatiti 13 milijuna dolara, kako bi izbjegao masovnu sudsku tužbu.

Suočavao se i s inicijativama raznih udruga za zaštitu potrošača koje su tvrdile kako ovo piće sadrži previše kofeina te da treba uvesti zabranu prodaje Red Bulla djeci i mladim ljudima.

Primjerice, do 1994. godine, Red Bull nije imao dozvolu za prodaju u Njemačkoj.

Ipak njegov svjetski proboj ništa nije moglo zaustaviti. Mnogi su pokušavali konkurirati s alternativnim, jeftinijim energetskim napitcima, ali Red Bull je stalno bilježio porast prodaje. Kada su 2013. godine dobili i licencu za ulazak na kinesko tržište, bilo je više nego jasno da su osvojili čitav svijet.

Trenutačno drže 43 posto svjetskog tržišta energetskih pića, ispred američkog "Monster Energyja" kojeg proizvodi Monster Beverage, u kojemu pak Coca Cola ima 17 posto vlasništva.

Monster Energyju pripada 39 posto, a Rockstaru 10 posto tržišta.



Ostao vjeran domovini Austriji

Od samih početaka Mateschitz svoje piće proizvodi i puni u aoutsourcingu. Red Bull se puni kod austrijskog proizvođača voćnih sokova, tvrtke Rauch, u pokrajini Voralberg i u susjednoj Švicarskoj.

Kako bi uštedio na resursima i smanjio emisiju štetnog CO2 plina, Red Bull je prošle godine težinu limenke smanjio za čak 60 posto.

Mateschitz se osobno brine za promidžbu i marketing Red Bulla. U njegovom su vlasništvu jedan tim Formule 1, nogometni i hokejaški klubovi, kao i jedna TV kuća. Sponzorira niz ekstremnih takmičenja diljem svijeta.

Iz Red Bulla napominju kako su pozitivne brojke iz 2016. godine rezultat rasta tržišta u zemljama kao što su Čile (+28 posto), Skandinavija (+13 posto), Poljska (+13 posto), Nizozemska (+12 posto) i Južna Afrika (+10 posto).

Ističu i svoje vješto i konzekventno upravljanje troškovima te dobrim investiranjem.

"Unatoč kontinuirano teškoj i nesigurnoj financijskoj i gospodarskoj situaciji diljem svijeta, naši planovi rasta i ulaganja su ambiciozni i za 2017. godinu. Vidimo šanse za nastavak pozitivnih trendova i našeg razvoja, a kao i uvijek, Red Bull će svoja ulaganja financirati iz operativnog cash flowa", priopćila je nedavno kompanija za agenciju APA.

Zanimljivo je da se sjedište firme i dalje nalazi u mjestu Fuschl am See, nadomak Salzburga, a firma kćerka Red Bull Media House GmbH i njihova televizijska kuća Servus TV, također su smještene u Salzburgu.