Banke u BiH su u prvih devet mjeseci ove godine ostvarile ukupnu dobit od 217,1 milijun maraka, dok su tri banke poslovale negativno u iznosu od 48,5 milijuna maraka, pokazuju podaci entitetskih agencija za bankarstvo.

Prema tim podacima, ukupni prihodi banaka u BiH u tom periodu iznosili su oko 1,048 milijardi maraka, s tim što su u RS zabilježili pad, a u FBiH rast, dok su ukupni rashodi bili 824,5 milijuna maraka.

Iz Agencije za bankarstvo RS su rekli da je, na osnovu dostavljenih izvještaja bankarskog sektora RS, u periodu siječanj - rujan ove godine sedam banaka izvještajno iskazalo neto dobit u ukupnom iznosu od 54,8 milijuna KM, koja je veća za 10 posto, ili za 4,9 milijuna KM, u odnosu na isti period prethodne godine.

"Sa stanjem na dan 30. rujna ove godine jedna banka izvještajno je iskazala neto gubitak u iznosu od 10,1 milijun KM. Neto dobit bankarskog sektora sa krajem trećeg kvartala 2016. godine iznosi ukupno 44,7 milijuna KM", naveli su iz Agencije za bankarstvo RS. Prema njihovim riječima, ukupni prihodi banaka u prvih devet mjeseci ove godine iznosili su 337,5 milijuna KM sa stopom pada od osam posto, dok su ukupni rashodi iznosili 286,5 milijuna KM i manji su za osam posto u odnosu na isti period prošle godine.

Sa druge strane, iz Agencije za bankarstvo FBiH su rekli da je, prema podacima iz bilansa uspjeha, na nivou bankarskog sistema u FBiH za devet mjeseci ove godine ostvaren pozitivan financijski rezultat - dobit u iznosu od 172,4 milijuna KM, što je za jedan posto, ili oko dva miliona maraka, manje u odnosu na isti period prošle godine "Pozitivan financijski rezultat od 210,8 milijuna KM ostvarilo je 14 banaka, a gubitak u poslovanju u iznosu od 38,4 milijuna KM iskazan je kod dvije banke", naveli su iz Agencije za bankarstvo FBiH u svom izvještaju.

Prema njihovim podacima, na nivou sistema ostvaren je ukupan prihod u iznosu od 711 milijuna KM, što je povećanje u odnosu na isti period prošle godine od pet posto, ili 32 milijuna KM, većim dijelom kao rezultat rasta operativnih prihoda. Ukupni nekamatni rashodi iznose 538 milijuna KM, sa stopom rasta od sedam posto, ili 33 milijuna KM, u odnosu na isti period prošle godine, što se negativno odrazilo na ukupan financijski rezultat sektora.

Bilansna suma bankarskog sektora u FBiH na kraju trećeg kvartala ove godine iznosila je 17,8 milijardi KM, što je više za 3,8 posto, ili 651 milijun KM, nego na kraju 2015. godine. Krediti, kao najveća stavka aktive banaka, u prva tri kvartala ove godine zabilježili su rast od 4,5 posto, ili 517 milijuna KM, tako da su na kraju rujna 2016. iznosili 12,1 milijardu KM.

U strukturi izvora financiranja banaka depoziti su sa iznosom od 13,6 milijardi KM i učešćem od 76,4 posto i dalje dominantan izvor financiranja banaka u FBiH. Ukupni depoziti u prvih devet mjeseci 2016. godine imali su rast od 3,9 posto, ili 508 milijuna KM. Kako je zaključeno, poslovanje bankarskog sektora se već duži period odvija u nepovoljnom okruženju i u uvjetima stagnacije privrednog rasta i razvoja u zemljama EU zone.

Nedovoljan ekonomski rast, teško stanje u realnom sektoru i brojni unutrašnji problemi uzrokovani političkim stanjem u zemlji, ograničeni pristup novim stabilnim izvorima financiranja, negativno su se odrazili na stanje i perspektive bankarskog sektora.

Brojke:

13,6 milijardi KM depozita u FBiH

172,4 milijuna maraka dobit banaka u FBiH

48,5 milijuna KM gubitak tri banke

44,7 milijuna maraka neto dobit bankarskog sektora RS