Prezentacija studijske dokumentacije "Plan navodnjavanja poljoprivrednih površina na području HNŽ-a", prezentirana je danas u dvorani Općinskog vijeća Jablanica, javlja Fena.

 Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ-a je u proteklom razdoblju, a sa svrhom stvaranja povoljnijega ozračja za razvoj poljoprivredne proizvodnje sagledalo mogućnosti korištenja vode u spomenute svrhe te je vodeći se tim slijedom financiralo izradu studijske dokumentacije „Plan navodnjavanja poljoprivrednih površina na području Hercegovačko-neretvanske županije".

 Marinko Pranjić, ravnatelj uprave za vode i pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi HNŽ-a Donke Jovića, kazao je za Fenu kako je glavni cilj današnje prezentacije da se općine Jablanica, Konjic i Prozor - Rama odrede o trenutačnom stupnju izraženosti te dokumentacije, te da daju svoje primjedbe i pridjeloge, koje bi bile uvažene i predane Vladi HNŽ-a na usvajanje, kako bi se, po njemu, u nastavku mogao realizirati taj plan.

 Gordan Prskalo, profesor Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i voditelj projekta "Plan navodnjavanja za HNŽ" prezentirao je spomenutu dokumentaciju nazočnim predstavnicima općina Jablanica, Konjic i Prozor-Rama.

Prskalo je u izjavi za FENU kazao kako je plan navodnjavanja jedan strateški dokument koji bi trebala usvojiti Vlada HNŽ-a, u kojem se, po različitim kriterijima, predviđaju mogućnosti navodnjavanja na poljoprirednim površinama.

 - U sklopu Studije, definirali smo pogodnosti određenih zemljišta za navodnjavanje, kategorizirali ih, kartografski prikazali tablice, te smo u svakoj općini izdvojili odgovarajuće površine kao zasebne cjeline, na koja bi se mogla primjeniti određena daljnja procedura u projektiranju, odnosno idejni i glavni projekti za koje prije svega treba naći financijska sredstva kako bi projekti bili realizirani - kazao je Prskalo.

 Također je dodao kako su današnjom prezentacijom željeli upoznati predstavnike spomenutih općina s tom dokumentacijom, te dati svoje mišljenje, prijedloge i sugestije, koju bi, kako Prskalo kaže, ponovno analizirali te napravili određene promjene.

 Nakon završenih prezentacija izrađivač Studije - Građevinski fakultet Sveučilišta u Mostaru - zajedno će s predstavnicima Ministarstva razmotriti sve primjedbe, te finalizirati izradu Studije.