Tvrtka iz Kalifornije počela je s proizvodnjom sve većih i težih lutaka za simulaciju ljudskog tijela u sudarima kako bi što vjernije dočarala prosjek populacije u SAD-u

Pokušati replicirati ono što se događa u prometnoj nesreći u cilju poboljšanja sigurnosti nije jednostavan zadatak, pogotovo kada su ljudi sve stariji i pretili, a lutke ostaju iste, piše Tportal.

Međutim, Humanetics je proizvođač u SAD-u koji radi testne lutke za sudare koje su veće i starije nego dosad, piše The Sacramento Bee. To uključuje i prototip pretile žene od 70 godina i još jedne koja ima 124 kilograma, što je 45 kilograma više nego prethodni model.

Po izjavi dr. Wanga, direktora Međunarodnog centra za automobilsku medicinu Sveučilišta Michigan, u rezultatima frontalnog sudara uočeno je da pretili vozači imaju tendenciju kliznuti ispod trbušnog pojasa, što rezultira povećanom stopom teških ozljeda donjih ekstremiteta.

Osim toga, dodavanje prototipa starije osobe s indeksom tjelesne mase od 29 je bilo obavezno, jer se struktura prsa mijenja u dobi od 20 do 80 i ako se to ne uzima u obzir prilikom testiranja, moglo bi dovesti do teške traume prsnog koša prilikom sudara.