Predsjedništvo Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) u četvrtak navečer raspravlja o mogućnosti pregovora s demokršćanskom Unijom CDU/CSU o nastavku tzv. "velike koalicije" nakon što su početkom tjedna propali pregovori o formiranju vlade između demokršćana, liberala i zelenih a mediji špekuliraju i o mogućoj ostavci predsjednika SPD-a Martina Schulza koji slovi kao protivnik nastavka koalicije s demokršćanima.

"Mi ćemo danas navečer jednostavno raspravljati o svim mogućim opcijama", rekao je uoči sastanka predsjedništva SPD-a njegov član Thorsten Schaefer-Guembel.

Potpredsjednica SPD-a Manuela Schwesig optužila je stranke propale Jamajka koalicije (demokršćani, liberali i zeleni) da su odgovornost za budućnost zemlje prebacili na SPD od kojeg se nakon propasti pregovora Jamajke očekuje promjena stava i otvaranju mogućnosti nastavka tzv. "velike koalicije" s demokršćanima.

"Jamajka nam je ostavila hrpu krhotina"

"Jamajka nam je ostavila hrpu krhotina i sada mi moramo razbijati glavu o tomu kako ponovno popraviti stvar", rekla je Schwesig.

SPD je nakon parlamentarnih izbora u rujnu i povijesno slabog rezultata od 20 posto isključio mogućnost nastavka koalicije s demokršćanskom Unijom CDU/CSU a jedan od najtvrdokornijih protivnika nastavka "velike koalicije" je upravo predsjednik SPD-a Martin Schulz koji je odmah nakon izbora rekao kako su birači odbacili nastavak koalicije.

On je tijekom poslijepodneva s predsjednikom Njemačke Frank-Walterom Steinmeierom razgovarao o situaciji u zemlji nakon propasti koalicijskih pregovora stranaka Jamajke. Iako sadržaj razgovora nije poznat, polazi se od toga da je predsjednik Schulzu ukazao na političku situaciju u zemlji i odgovornost SPD-a koji je nakon propasti Jamajka pregovora jedina stranka koja može pristankom na nastavak vladanja s Unijom spasiti zemlju od novih izbora.

Steinmeier, i sam iz redova SPD-a, već se dosad u razgovorima s Unijom, Liberalnom strankom Njemačke (FDP) i Zelenima izjasnio kao protivnik novih izbora.

Nakon propasti Jamajka pregovora unutar SPD-a se stvorio otpor odbijanju stranke za ulaskom u pregovore o nastavku "velike koalicije".

Raste pritisak na Martina Schulza

Grupa oko gradonačelnika Hamburga Olafa Scholza i člana predsjedništva SPD-a istodobno vrši pritisak na Martin Schulza da nakon povijesno slabog rezultata na parlamentarnim izborima napusti čelo stranke i tako stranci omogući novi početak.

Scholz je istodobno odbio mogućnost podrške manjinske vlade na čelu s Angelom Merkel ali je ostavio mogućnost pregovora o nastavku "velike koalicije".

"Možete biti sigurni da će SPD učiniti ono što je najbolje za Njemačku", rekao je Scholz za javni servis ZDF.

Pritisak na SPD iz redova Unije traje od samih parlamentarnih izbora. Predsjednica Kršćansko-demokratske unije (CDU) i kancelarka Angela Merkel je dan nakon izbora izrekla nadu da će SPD "promijeniti mišljenje" gleda odbijanja nastavka "velike koalicije".

Član predsjedništva Kršćansko-socijalne unije (CSU) Thomas Kreuzer apelirao je u četvrtak na SPD i njegovu "državno-političku" odgovornost.

"Mislim da u ovoj situaciji nije moguće opravdati odbijajući stav. Ja tražim od SPD-a da pristupi pregovorima", rekao je Kreuzer za javni servis ARD.

Konzervativno krilo SPD-a tzv. Seeheimerski krug, pledira za pregovore o nastavku "velike koalicije" a pojedini socijaldemokratski političari smatraju, kao i mnogi analitičari, da bi SPD mogao profitirati i u program buduće vlade uvrstiti mnoge svoje političke ideje sada kada Angeli Merkel i Uniji, osim novih izbora, preostaje jedino koalicija sa socijaldemokratima.