Negdašnji izraelski premijer i predsjednik Shimon Peres preminuo je u 93. godini u bolnici u Tel Avivu, dva tjedna nakon što je doživio moždani udar, objavio je izraelski radio.  

Rođen je kao Shimon Persky u Višnjevi, tada u Poljskoj, a danas u Bjelorusiji, da bi kasnije uzeo prezime Peres, što na hebrejskome značio orao. Peres je bio izraelski predsjednik od 2007. do 2014. godine, a prije toga je dvaput obnašao dužnost izraelskog premijera. Godine 1994. je zajedno s palestinskim vođom Jaserom Arafatom i tadašnjim izraelskim premijerom Jicakom Rabinom dobio Nobelovu nagradu za mir zbog uspješnih pregovora u Stockholmu. Po završetku predsjedničkoga mandata utemeljio je i vodio Peresov mirovni centar.

Vijest o smrti izazvala je izljeve tuge u zemlji i svijetu za voljenim državnikom.

Peres (93) umro je u snu oko tri ujutro po lokalnom vremenu kazao je dr. Rafi Walden, koji je i Peresov zet za AFP.

Bio je okružen članovima obitelji, kazao je izvor blizak bivšem predsjedniku za AFP.

Američki predsjednik Barack Obama odmah je odao počast Peresu kao prijatelju koji "nikad nije odustao od mogućnosti postizanja mira".

"Malo je ljudi s kojima dijelimo ovaj svijet koji mijenjaju tijek ljudske povijesti, ne samo svojom ulogom u ljudskim zbivanjima nego zbog toga što šire naše etičke horizonte i sile nas da više od sebe očekujemo", navodi se u Obaminoj izjavi.