Načelnica londonske policije Cressida Dick izjavila je da je preminula i sedma žrtva sinoćnjeg napada u britanskoj prijestonici koji su izvela trojica napadača na Londonskom mostu i tržnici Borough, a kasnije ubijeni u okršaju s policijom, prenosi AFP.

''Sada je nažalost potvrđeno da je sedmoro građana stradalo'', rekla je načelnica.

Britanska policija je jutros prvobitno priopćila da je najmanje šest ljudi ubijeno sinoć u napadu u centru Londona, prenosi Reuters.

Navedeno je da su napadači uletjeli vozilom među pješake na mostu, a potom noževima napali ljude na području tržnice Boroughu. Prema navodima londonske Hitne službe, 48 ranjenih je primljeno u pet bolnica širom britanske prijestonice, a lakše ozlijeđenima je pomoć pružena na mjestu događaja.

''Naoružani policajci su veoma brzo i hrabro reagirali i sukobili se s trojicom osumnjičenih muškaraca koji su upucani i ubijeni na tržnici Boroughu. Nažalost, pored toga je preminulo još šest ljudi'', kazao je šef britanskih antiterorističkih jedinica Mark Rowley, prenosi Tanjug.

Lodonska policija saopćila je da su incidenti na Londonskom mostu i tržnici Borou proglašeni za terorističke napade, dok treći incident koji se dogodio u dijelu grada Vauxhall s njima nije povezan, prenosi Reuters.

BBC navodi da su pristalice Islamske države pozdravile nocašnje incidente na društvenim mrežama, ali još nitko nije preuzeo odgovornost za napade.